Zoeken

Schengenvisum te duur: Marokko eist terugbetaling bij afwijzing

23 juni 2024 - 08:50 - Marokko

©

Marokkaanse parlementsleden eisen dat de kosten van een Schengenvisum worden terugbetaald aan Marokkanen van wie de aanvraag is afgewezen. Ze vinden dat deze mensen, die soms honderden euro’s aan kosten hebben betaald, recht hebben op terugbetaling.

In een parlementaire vraag aan de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken eist parlementslid Hanan Aterkin van de PAM-partij dat de mogelijkheid wordt onderzocht om deze kosten terug te betalen.

Lees ook: Man sterft na weigering Schengenvisum in Tetouan

Het aantal Marokkanen dat een Schengenvisum aanvraagt neemt elk jaar toe. Volgens een rapport van de Europese Commissie waren Marokkanen in 2023 de grootste groep aanvragers van Schengenvisa in de Arabische wereld en Afrika. Wereldwijd staan ze op de vierde plaats, meldt Hanan Aterkin. Ze benadrukt dat Marokkanen veel geld uitgeven aan het visumproces, om vervolgens te horen dat hun aanvraag is afgewezen.

Lees ook: Schengenvisum wordt nog duurder voor Marokkanen

In 2023 werden 136.367 aanvragen van Marokkanen voor een Schengenvisum afgewezen. Dit kostte de aanvragers in totaal ongeveer 118 miljoen dirham. Aangezien de beslissing over het al dan niet toekennen van een visum aan de EU-landen ligt, wil het parlementslid weten of er manieren zijn om de visumkosten terug te krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team