18 juli 2022 - 19:00 - Wereld
Twee maanden na de heropening van de grens van Sebta met Marokko, is het verkeer van goederen nog steeds niet hervat. Het plaatselijke bedrijfsleven roept de autoriteiten op maatregelen te nemen om dit probleem op te lossen omdat het economisch herstel van de autonome stad erdoor wordt belemmerd.
Sebta profiteert nog niet van de heropening van de grens. De reden is het uitblijven van een hervatting van de handel met Marokko omdat de Marokkaanse autoriteiten de invoer van producten uit de autonome stad formeel verboden hebben. De plaatselijke ondernemers wachten ongeduldig op de heropening van de grens, die de plaatselijke handel en de economische ontwikkeling van de stad zou moeten aanzwengelen.
Lees ook: Volgende producten mogen vanuit Marokko naar Sebta gebracht worden
De maatregel van de Marokkaanse autoriteiten om het verkeer van goederen te verbieden schaadt zowel de bewoners van Sebta als de Marokkaanse toeristen, die grote moeilijkheden ondervinden bij het vervoeren van hun goederen, vooral kleding en schoenen, meldt Ceuta Actualidad. Ook Spanje heeft een lijst gepubliceerd met producten en hoeveelheden die vanuit Marokko Sebta binnen mogen.
Lees ook: Marokko niet eens met Spanje over heropening grenzen Ceuta en Melilla
Sinds de heropening van de grens mogen enkel nog burgers met een Schengenvisum of een verblijfsvergunning voor vreemdelingen (TIE) en grensgangers met een geldige verblijfsvergunning de grensovergang van Tarajal passeren. Vrijdag heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in een in het Staatsblad (BOE) gepubliceerd decreet aangekondigd dat deze beperkingen gehandhaafd zullen blijven tot het einde van Operatie Marhaba op 15 september.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan