23 maart 2022 - 19:00 - Wereld
De verdediging van de territoriale integriteit, met name van Sebta en Melilla, was één van de voorwaarden die Spanje aan Marokko stelde om het autonomieplan voor de Sahara te steunen.
De ongekende migratiecrisis in Sebta in mei vorig jaar en de herhaalde invallen door sub-Saharaanse migranten in Melilla, hebben Spanje ertoe gebracht de kwestie van de bescherming en de soevereiniteit van de autonome steden centraal te stellen in de onderhandelingen met Marokko, die hebben geleid tot de beslissing om het autonomieplan voor de Sahara te steunen.
Lees ook: "Pedro Sánchez plooit voor Marokko en staat Sahara af"
De Spaanse regering heeft duidelijk gemaakt dat de wijziging in het standpunt van Spanje een nieuwe fase inluidt in de betrekkingen met Marokko, die gebaseerd zijn op "wederzijds respect en overeenkomsten, de afwezigheid van unilaterale acties, transparantie en permanente communicatie om de stabiliteit, soevereiniteit, territoriale integriteit en welvaart van beide landen te garanderen".
Als wederzijds respect tussen Marokko en Spanje essentieel is voor Sebta en Melilla, dan is de heropening van de grenzen dat ook, schrijft El Faro de Ceuta, die eraan herinnert dat Marokko al een economische activiteitenzone heeft gecreëerd in Fnideq, in de buurt van Sebta. In een context die wordt gekenmerkt door de Russische inval in Oekraïne, is het dan ook noodzakelijk om op alle niveaus veiligheidsmaatregelen te treffen om de twee enclaves te beschermen tegen een Marokkaanse aanval.
Lees ook: Marokko "ruilt" Sebta en Melilla in voor Sahara
De Spaanse minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken, komt naar verwachting eind deze maand naar Marokko om het bezoek voor te bereiden van de Spaanse premier Pedro Sanchez, dat plaats moet vinden voor het begin van de maand Ramadan.
Wedstrijd Marokko-Zambia: om hoe laat en op welke zenders?
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Tarik Khbabez: Glory-titelgevecht én project met Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
500.000 euro om Marokkaanse narcos te "legaliseren"
Amjad (13) droomde van baantje als uitkijk: tiener vermist
20 uur aan een stuk rijden in Spanje: fikse boete voor Marokkaanse trucker
Drugsrazzia in Italië: Marokkaanse connecties blootgelegd
Marokkaanse drug karkoubi richt ravage aan in Spanje
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk