Zoeken

Sihame El Kaouakibi vervolgd of niet? Raadkamer beslist

3 oktober 2024 - 15:30 - Wereld

©

Het dossier rondom de vermeende subsidiefraude van voormalig Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi in België, komt donderdag aan de orde in de raadkamer in Antwerpen. De raadkamer moet beslissen of El Kaouakibi voor de rechtbank moet verschijnen.

Dit schandaal rond subsidiefraude kwam aan het licht begin 2021, na een audit die een negatief beeld schetste van de boekhouding van de vzw Let’s Go Urban. El Kaouakibi ontving subsidies voor haar jongerenproject, maar zou deze gelden hebben doorgesluisd naar andere vennootschappen. De fraude zou zich uitstrekken over honderdduizenden euro’s, met verschillende verdachte transacties en facturen.

Lees ook: Sihame El Kaouakibi krijgt euro schadevergoeding

Let’s Go Urban werd in juni 2021 failliet verklaard, samen met andere vennootschappen van El Kaouakibi, waaronder het job- en rekruteringsplatform WannaWork en het communicatiebureau WannaCatch. Hoewel zij van het voorplan verdween, bleef ze parlementslid, omdat ze met ziekteverlof thuiszat. Haar parlementaire onschendbaarheid werd echter twee keer opgeheven door het Vlaams Parlement, waardoor zij vervolgd kan worden. De zaak is eerder al verschillende keren uitgesteld vanwege verzoeken om aanvullend onderzoek en nieuwe conclusies van burgerlijke partijen.

De stad Antwerpen heeft zich burgerlijke partij gesteld in deze zaak, evenals de drie voormalige onafhankelijke leden van de raad van bestuur van de vzw, die destijds de audit hadden laten uitvoeren. Deze laatste zijn inmiddels geen burgerlijke partij meer. De aanklagers, waaronder het parket, vragen een doorverwijzing van El Kaouakibi, haar partner en de vzw Let’s Go Urban voor subsidiefraude en valsheid in geschrifte. De zitting zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

Lees ook: Sihame El Kaouakibi laat website veroordelen voor naaktfoto

Mocht de raadkamer besluiten om Siham El Kaouakibi naar de rechtbank door te verwijzen, dan kan zij hiertegen in beroep gaan. In dat geval zal de Kamer van Inbeschuldigingstelling de zaak opnieuw bekijken. Een mogelijk inhoudelijk proces in de correctionele rechtbank wordt verwacht in de loop van 2025. De advocaat van El Kaouakibi heeft tot nu toe geen inhoudelijke opmerkingen over de zaak gedaan en heeft bevestigd dat zijn cliënte altijd haar onschuld heeft geclaimd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team