Zoeken

Succesvolle terrorismebestrijding in Marokko door preventieve aanpak

22 november 2020 - 07:40 - Marokko

©

In de strijd tegen terrorisme hebben de Marokkaanse veiligheidsdiensten een preventieve strategie ontwikkeld die zeer effectief blijkt te zijn.

Om ervoor te zorgen dat terroristische aanslagen niet eens worden uitgevoerd, is het belangrijk dat de veiligheidsdiensten die gespecialiseerd zijn in de strijd tegen terrorisme, op tijd in actie komen. Bronnen bij de inlichtingendienst DGST, geïnterviewd door persbureau MAP, geven aan dat dankzij deze nieuwe strategie, sinds 2002, 207 terroristische cellen zijn ontmanteld in Marokko. 32 van deze groepen hebben in de afgelopen drie jaar contacten gehad met Daesh.

"We baseren ons op het verzamelen van informatie over verdachte personen (acties, publicaties op sociale netwerken, contacten, etc.). We analyseren ze grondig en nemen vervolgens de beslissing om in te grijpen op basis van de dreiging van het gevaar", legt een specialist uit aan MAP. Hij onderstreept dat het volgen van een cel tijd kan vergen totdat de diensten de maximale informatie over de aanhangers van terroristische projecten hebben verzameld. Als er een interventie nodig is, gebeurt dat doorgaans binnen 24 uur, als er betrouwbare informatie is over de op handen zijnde uitvoering van een aanslag.

Door goed op de informatie te anticiperen worden niet alleen levens van potentiële slachtoffers gered, maar worden ook de terroristen in bescherming genomen tegen zichzelf, legt de specialist uit. De filosofie van de DGST wordt als volgt samengevat: "Mensen die zijn gearresteerd in een geval van terrorisme, behalve degenen die betrokken zijn bij bloedmisdrijven, blijven herstelbaar en worden opnieuw opgenomen in de samenleving zodra ze hun idealen hebben herzien".

Zo zijn er gedetineerden die zijn gederadicaliseerd en weer deelnemen aan de samenleving door verplichte deelname aan het "moussalaha-programma", dat wordt geleid door de Algemene Delegatie voor Gevangenisadministratie en Re-integratie (DGAPR). Ook de organisatie Rabita Mohammadia van Ulema heeft een aandeel in dit reïntegratie programma.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team