Zoeken

Voormalige Trump-functionarissen willen dat Biden Sahara-deal intrekt

25 december 2020 - 10:20 - Wereld

©

Twee voormalige werknemers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben de Sahara-deal met Marokko veroordeeld. John Bolton, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en James Baker, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, hebben er bij de toekomstige president Joe Biden op aangedrongen om dit besluit terug te draaien.

Op donderdag 10 december ondertekende president Trump een decreet waarin de soevereiniteit van Marokko over de Sahara door de Verenigde Staten wordt erkend. In dit presidentiële bevel staat tevens dat "het autonomieplan van Marokko de enige realistische optie is om tot een rechtvaardige, duurzame en wederzijds aanvaardbare oplossing voor het geschil over de Sahara te komen".

Ex-minister John Bolton en voormalige adviseur James Baker, hebben afgelopen vrijdag in een artikel in de Washington Post kritiek geuit op het besluit van hun president. Baker noemt de overeenkomst "een duizelingwekkende stap terug van de principes van internationaal recht en diplomatie". Daarom roept hij de onlangs verkozen president Joe Biden op om "deze onbezonnen en cynische actie ongedaan te maken".

James Baker, die tevens een ex-speciaal gezant van de VN-secretaris-generaal voor de Sahara is geweest, juicht de inspanningen van Trump om "het schaakbord in het Midden-Oosten te herschikken" wel toe. Hij is een voorstander van de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en, tot nu toe, vier Arabische landen waaronder Marokko. Verder zegt Baker dat "de Verenigde Staten roekeloos hun principes hebben verlaten voor iets dat de positie van de internationale gemeenschap en de oplossing van het conflict niet zal veranderen". Volgens Baker hadden de plannen van Trump voor het Midden-Oosten, ook wel bekend als de Abraham-akkoorden, niet vermengd mogen worden met het conflict in de Marokkaanse Sahara. Hij meent dat de Sahara-kwestie duidelijk en ondubbelzinnig een kwestie van zelfbeschikking is. Wel vindt de ex-adviseur dat de verdere ontwikkelingen in de Sahara niet van invloed mogen zijn op het herstel van de banden tussen Marokko en Israël.

Ook de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor strijdkrachten, Jim Inhofe, heeft kritiek op de erkenning, vooral naar aanleiding van het nieuws dat Marokko voor een miljard dollar aan drones en precisiegeleide wapens van de Amerikanen gaat kopen. Hij noemde de beslissing van Trump "schokkend en diep teleurstellend".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team