16 oktober 2020 - 13:00 - Economie
Turkse bedrijven protesteren tegen merkwaardige vertragingen bij douaneprocedures in Marokko. Deze klachten vinden plaats nadat de regering de handelsovereenkomst tussen de twee landen heeft aangepast.
De vertragingen waarover Turkse exporteurs klagen, zijn al enkele weken aan de gang. Het betreft operatoren die kleding exporteren naar Noord-Afrikaanse landen, waaronder Marokko. Vorige week wijzigde Rabat de handelsovereenkomst met Turkije, door een stijging van maximaal 90% van de douanetarieven op deze producten in te voeren, geeft persbureau Reuters aan.
Het Britse persbureau zegt dat ze anonieme getuigenissen heeft opgetekend van drie grote Turkse industriële groepen die beweren dat ze ongebruikelijke vragen naar papierwerk krijgen. Dit zorgt voor buitensporige vertragingen in zowel Marokko als Algerije. Giyasettin Eyyupkoca, directeur van een Turkse beroepsvereniging, is verontwaardigd over de situatie: "Het duurt 10 tot 12 dagen voordat onze goederen door de douane worden vrijgegeven, in plaats van de gebruikelijke twee dagen."
Hij legt uit dat Turkse producten worden geviseerd. De bedrijven zeggen dat ze het slachtoffer zijn van een soort poging van Noord-Afrikaanse landen om Turkije te weren uit het vernieuwingsproces van wereldwijde toeleveringsketens.
Sinds de coronapandemie zijn verschillende Europese merken op zoek naar geloofwaardige alternatieven dichter bij Europa dan China. Marokko en Turkije lijken zeer serieuze kandidaten te zijn, specificeert dezelfde bron.
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II
Belgische voetbaltalenten kiezen massaal voor Marokko
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko