Zoeken

Vastgoedfraude in Marokko: Marokkaanse diaspora bijzonder kwetsbaar

2 juni 2024 - 08:00 - Marokko

©

Steeds meer Marokkanen, met name die in het buitenland wonen, zijn het slachtoffer van oplichting door woningbouwverenigingen. Om deze toenemende trend te bestrijden, heeft Marokko een nationale coördinatie opgericht om burgers te informeren en het aantal slachtoffers te verminderen.

Slachtoffers vertellen vaak dat ze grote sommen geld hebben gedoneerd aan deze verenigingen met de belofte van een nieuwbouwwoning. De woningen worden echter nooit geleverd, soms wordt zelfs de bouw ervan nooit gestart.

Lees ook: Vastgoed: wereld-Marokkanen opgelicht door PJD-politicus

In sommige gevallen werden slachtoffers zelfs uit hun woningen gezet die bleken toe te behoren aan andere personen. Zo bevinden momenteel ambtenaren en wereld-Marokkanen zich onder dreiging van uitwijzing uit hun luxe villa’s in een woonproject in Harhoura. Deze zaak is inmiddels bij de rechter aanhangig. Andere slachtoffers hebben rechtszaken aangespannen tegen de ontwikkelaars van woonprojecten langs de kust tussen Casablanca en Rabat, waar de werkzaamheden stilliggen.

Volgens advocaat Bakkar Sbai mogen wettelijk erkende woningbouwverenigingen alleen woningen bouwen voor hun leden. Met hen worden koopbeloften gesloten en ontvangen ze betalingen in termijnen of vooruit, evenals extra bedragen voor het aansluiten van water- en elektriciteitsmeters, vaak tegen een eenvoudig ontvangstbewijs. Sbai benadrukt dat deze betalingen geen wettelijke grondslag hebben, wat soms leidt tot oplichting.

Lees ook: Vastgoed: smeergeld weegt op Marokkaanse kopers

"Er is geen specifieke wet die uitsluitend van toepassing is op woningbouwverenigingen," legt de expert uit. "Daarom zijn er geen wettelijke waarborgen die rekening houden met de specifieke kenmerken van de leden van deze verenigingen, noch specifieke repressieve maatregelen, behalve artikel 540 en volgende, indien de daad een zwaardere kwalificatie draagt ​​dan oplichting, vanwege de dringende behoefte aan huisvesting." Sbai adviseert kopers om alle wettelijke garanties te controleren voordat ze zich engageren in een woningbouwproject.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team