11 februari 2022 - 17:00 - Economie
De Vereniging voor Recht en Gerechtigheid in Marokko (ADJM), roept Koning Mohammed VI opnieuw op om in te grijpen en maatregelen te nemen tegen de beroving van vastgoed eigendommen.
In een open brief van 26 december 2016, vroeg ADJM de tussenkomst van de vorst en van de voormalige president van de Franse Republiek, François Hollande, om de slachtoffers van landroof te helpen. Deze keer vraagt de vereniging aan Koning Mohammed VI om persoonlijk in te grijpen. Parallel daarmee creëerde ADJM een mechanisme voor fraudebestrijding vóór de benoeming van de nieuwe minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, in oktober 2021.
Lees ook: Marokko: 18 flats gestolen van de stad Martil
"Natuurlijk zijn er maatregelen genomen door opeenvolgende regeringen. Maar het moet gezegd worden dat er geen vooruitgang is geboekt om aan de legitieme verwachtingen van de bevolking en van de slachtoffers te voldoen", betreurt de vereniging. Erger nog, de situatie is sterk verslechterd met de coronapandemie. Roofzuchtige landdieven vertrouwen op de gezondheidscrisis om hun misdaden te volbrengen.
Lees ook: Nederlandse Marokkanen steeds vaker slachtoffer vastgoedzwendel
Terwijl beoefenaars van juridische beroepen in hun eentje strijden tegen deze "onuitsprekelijke daden", worden ze geïntimideerd om "hen te verhinderen hun missie te volbrengen", waarschuwt de vereniging. In de loop der jaren is landroof uitgegroeid tot een industrie die het witwassen van geld en corruptie in de hand werkt, aldus L’Économiste.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden