13 juli 2022 - 19:40 - Cultuur
Op de Internationale Boeken- en Uitgeversbeurs die in juni in Rabat gehouden werd, werd het boek "Dagboek van een lesbienne" van de Marokkaanse schrijfster Fatima Ezzahra Amezgar verboden. In Marokko wordt homoseksualiteit niet getolereerd. Het nieuws bracht een polemiek op gang die de verkoop van het boek een impuls gaf en het gezicht van de LGBT+ gemeenschap in het koninkrijk veranderde.
Het boek vertelt het verhaal van Titima, een Marokkaanse vrouw van eenvoudige komaf, die in haar jeugd verkracht werd en op 17-jarige leeftijd trouwde met een man van wie ze niet hield en van wie ze uiteindelijk scheidde toen ze van zijn homoseksualiteit hoorde. In die tijd begon ze met mensen om haar heen te praten en haar mening te geven over religie en gebruiken in Marokko. Vooral omdat het wetboek van strafrecht homoseksualiteit bestraft met één tot drie jaar gevangenisstraf.
Lees ook: "Lesbisch boek" verwijderd uit boekenbeurs van Rabat
De 25-jarige Marokkaanse schrijfster Fatima Ezzahra Amezgar klaagde de organisatoren van het evenement aan omdat ze haar kort voor een signeersessie onder druk hadden gezet om haar boek terug te trekken. "Als vandaag homoseksualiteit verdedigd wordt, zullen we morgen de memoires lezen van mensen die seks hebben met hun zusters, moeders of dochters," reageerde de salafistische prediker Hassan el Kattani op zijn Facebook pagina. Hiermee probeerde hij het besluit van de autoriteiten te rechtvaardigen.
Het ministerie van Cultuur van zijn kant stelde dat Fatima’s roman was teruggetrokken omdat hij niet correct was ingeschreven op de lijst van boeken die op de boekenbeurs tentoongesteld zouden worden. "De redenen die het ministerie opgeeft zijn ongegrond en het besluit is onwettig," reageerde de schrijfster en lerares Arabisch aan een middelbare school in haar geboortestad Casablanca in een verklaring aan EFE. "Het zou onlogisch zijn het boek te censureren. Tegenwoordig wordt alles verspreid via sociale netwerken, die niet te controleren zijn." Ze zinspeelde erop dat het boek ondanks de officiële censuur toch verspreid kon worden.
Lees ook: Berlijnse moskee steunt LGBTQ-gemeenschap
"Ik schreef het boek om het samenleven te verdedigen. Ik was geschokt door de vijandigheid van de maatschappij tegenover leden van de LGTB+ gemeenschap," benadrukt Fatima. Marokkaanse instellingen en politici worden opgeroepen wetten aan te nemen ten gunste van de LGBT+ gemeenschap. Na deze controverse werd het boek een bestseller in het koninkrijk. De auteur plant vertalingen in verschillende talen. Ze werkt al aan een andere roman, getiteld "Femmes castrées", gebaseerd op dialogen tussen gevangenen.
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award
Tonnano uit Mocro Maffia krijgt eigen serie
Marokko, een grandioze setting voor "Gladiator II" met Denzel Washington
Marokkaanse actrice Sahar Seddiki haalt hard uit naar Royal Air Maroc
Acteur Youssef Ouzellal vertelt over hersentumor