28 juni 2022 - 11:00 - Wereld
Nabil (fictieve naam) is een 42-jarige Marokkaan die op 10-jarige leeftijd door een oom werd verkracht, door zijn familie werd verstoten, vervolgd werd en later in Marokko gevangen werd gezet wegens zijn homoseksualiteit. Hij vertelt over de "hel" waar hij doorheen ging voordat hij naar Spanje kwam.
Nabil werd seksueel misbruikt door zijn oom toen hij nog maar 10 jaar oud was. "Hij verkrachtte mij en toen mijn familie dat te weten kwam, hebben zij zich tegen mij gekeerd. Ik werd mishandeld en uit huis gegooid," vertelt Nabil aan Diario de León. De jongeman werd op 12-jarige leeftijd op straat gezet en begon met andere homoseksuelen om te gaan om uiteindelijk in de prostitutie te werken om te overleven. In Marokko wordt homoseksualiteit door de maatschappij niet aanvaard en is bij wet verboden. "Wij worden voortdurend geslagen, vernederd en mishandeld. En als de politie je betrapt, is het niet anders. Wij worden zondaars genoemd," klaagt Nabil.
Lees ook: Belgisch-Marokkaanse transgender vrouw vertelt haar verhaal
Hij werd op 18-jarige leeftijd door de politie op straat opgepakt en in de gevangenis gezet, omdat de agenten in hun rapport vermeldden dat hij betrapt was op prostitutie. Hij werd een maand later uit de gevangenis vrijgelaten en keerde terug naar zijn familie, die hem afwees. "Zij scholden mij uit en zeiden kwetsende woorden, zoals: ’Ga weg, klootzak! Je hebt het imago van de familie geschaad ... Je bent een ellendige klootzak’," herinnert hij zich. Nabil werd ook door zijn buren regelmatig uitgescholden. Toen hij het niet meer uithield, besloot hij Marrakech te verlaten en naar Agadir te gaan.
In Agadir bleef Nabil zich ophouden in homoseksuele kringen en werkte in de prostitutie. Hij werd zelfs tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens homoseksualiteit. Na zijn vrijlating keerde hij terug naar de straat. Daar ontmoette hij de man die zijn partner werd. Zij leefden twee jaar lang in alle rust samen. Tot de dag dat ze beiden positief op HIV testten. "Ik weet niet wie wie besmet heeft. Wij hadden onbeschermde seks," zei Nabil. Maar zijn partner begon hem ervan te beschuldigen dat hij zijn leven had vernietigd en viel hem aan met een mes. "Ik ging door een verschrikkelijke hel. Ik sloeg op de vlucht en keerde terug naar Marrakech, waar ik ook niet welkom was." Door iedereen afgewezen en radeloos, probeerde Nabil zelfmoord te plegen, maar werd gered door een vriend die hem met spoed naar het ziekenhuis bracht. Na te zijn hersteld, keerde hij terug naar de straat.
Lees ook: Acht op tien Marokkanen weigert homoseksuele vriend
Met de 4000 euro die hij van zijn familie had gekregen na de verdeling van een erfenis, besloot Nabil illegaal naar Spanje te emigreren. Na zes dagen op zee te zijn geweest, kwam hij in kritieke toestand in Las Palmas aan, omdat hij zijn antiretrovirale medicijnen niet had ingenomen. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, voor 20 dagen, waarin hij om internationale bescherming vroeg. Dit bracht hem naar Valencia, waar hij twee maanden doorbracht, en tenslotte naar het centrum San Juan de Dios in León. "Ik ben heel gelukkig in Spanje, ook al heb ik soms het gevoel dat er naar mij met de vinger gewezen wordt," zegt Nabil die taalcursussen en opleidingen volgt om zich in het beroepsleven te integreren.
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen
F-35 stealth jager: Spanje bang voor Marokkaanse ambities
Marokkaanse tegelzetter verovert China