10 oktober 2024 - 06:00 - Wereld
Jalal O., hoofdverdachte in de zaak van het ontplofte drugslab in Rotterdam-Zuidwijk, is vrijgelaten. De rechter oordeelde dat hij zijn proces thuis mag afwachten met een enkelband.
De 35-jarige verdachte moet wel zijn paspoort inleveren en mag voorlopig niet in de wijk Zuidwijk komen. De rechter hield er rekening mee dat de zaak mogelijk nog lang gaat duren en vindt daarom dat O.’s persoonlijke belangen zwaarder wegen. Het OM heeft geen bezwaar gemaakt tegen de voorwaardelijke vrijlating van Jalal O. Zelf gaf de verdachte maandag tijdens een zitting aan dat hij graag naar huis wil. "Ik wil terug naar mijn leven, vrouw en kinderen. Ik zit nu al acht maanden vast en rekeningen moeten betaald worden."
Lees ook: Explosie Rotterdam: Jalal O. van held tot verdachte
Het onderzoek naar een mogelijk verband tussen het lab en de explosie loopt nog steeds. Onderzoeksinstituut TNO analyseert de effecten van verschillende soorten explosies op een constructie zoals die aan de Schammenkamp stond. Dit onderzoek zal naar verwachting tot begin 2025 duren. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zal het OM besluiten of de aanklacht tegen O. moet worden verzwaard. Op dit moment wordt hij alleen vervolgd voor het runnen van een drugslab. Het veroorzaken van een dodelijke explosie is niet opgenomen in de aanklacht.
Het OM looft een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip, omdat het rechercheteam vermoedt dat er meer mensen zijn die weten wat er in het pand aan de Schammenkamp is gebeurd. Dit is een uitzonderlijke stap, aangezien het OM doorgaans alleen tipgeld uitlooft in moordzaken.
Lees ook: Rotterdam: bij explosie omgekomen Ylyass wordt in Marokko begraven
Bij de explosie in Rotterdam-Zuidwijk kwamen drie mannen om het leven. Een van hen was de 43-jarige ondernemer Kamran Khan, die op dat moment een videogesprek voerde met een klant. De andere twee slachtoffers, Jalal’s neef Ylyass (22) die in Marokko werd begraven, en collega Mustafa (33). Ze werkten vermoedelijk in het drugslab. Volgens O. waren dit onderhuurders die in het geheim cocaïne bewerkten, en wist hij zelf niets van drugsactiviteiten af. Jalal O. werd vijf dagen na de ramp aangehouden. Hij was toen al bekend in Nederland, omdat hij als een van de eersten op de rampplek naar slachtoffers had gezocht en had geholpen bij het bergen van een slachtoffer.
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen
F-35 stealth jager: Spanje bang voor Marokkaanse ambities