Zoeken

WK-droom leeft in Afrika na Marokkaans succes

16 september 2024 - 15:30 - Sport

©

Marokko, het eerste Afrikaanse land dat de halve finale van een WK voetbal bereikte en gastheer van de Afrika Cup in 2025, zou in de nabije toekomst het WK kunnen winnen. Sébastien Desabre, bondscoach van de Democratische Republiek Congo, geeft aan welke weg Marokko moet bewandelen.

"Het niveau van het professionele voetbal verbetert", zegt Desabre tegen de BBC. "Ik werk al meer dan 10 jaar in Afrika en zie veranderingen bij de Afrikaanse voetbalbond, de nationale bonden en de jeugdopleidingen. Ik weet dat een Afrikaans team op een dag zeker het WK zal winnen, want het is hoe dan ook voorbestemd voor het Afrikaanse voetbal."

Lees ook: Walid Regragui’s masterplan: van Afrika Cup naar WK-glorie

Volgens Desabre hangt de kans dat Afrikaanse landen een WK winnen vooral af van de kwaliteit van de sportinfrastructuur. "Helaas zijn sommige velden en faciliteiten niet op het niveau dat de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond of de nationale bonden voor ogen hebben. Daarom is het moeilijker om in Afrika goede resultaten te behalen", merkt de Franse coach op. Hij benadrukt dat de normen voor voetbalvelden en stadions in Afrika moeten worden verbeterd om een Afrikaans team ooit het WK te laten winnen. "We moeten doorgaan met het bouwen van stadions en trainingsvelden om coaches en spelers te helpen een goed spel te laten zien en goede resultaten te behalen", voegt hij eraan toe.

De bondscoach van Congo nam deel aan een technisch symposium van de Afrikaanse voetbalbond met coaches van de Afrika Cup in Ivoorkust, dat op 12 en 13 september in Abidjan werd gehouden. Tijdens dit seminar leidde Jamal Fathi, directeur opleiding bij de Marokkaanse voetbalbond, een paneldiscussie over de ontwikkeling van mentale vaardigheden van Afrikaanse voetballers. Er waren trainers en experts uit 42 Afrikaanse landen aanwezig, evenals internationale experts, waaronder vertegenwoordigers van de FIFA en de UEFA, aldus de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) in een persbericht. Het symposium richtte zich op belangrijke momenten van het toernooi, met een grondige analyse van strategieën die tot hoogtepunten leidden, en een reflectie op de toekomst van het voetbal in Afrika.

Lees ook: BBC onthult geheimen van succes Marokko op WK-2022

De kwalificatiecampagne voor de volgende Afrika Cup, die van 21 december dit jaar tot 18 januari 2026 loopt, is nog gaande en zal naar verwachting in november worden afgerond. Desabre zou graag zien dat teams niet een jaar hoeven te wachten voordat het toernooi begint. "Ik denk dat het beter zou zijn als de competitie direct na de kwalificaties plaatsvindt, maar dat zou hetzelfde zijn tijdens de kwalificaties voor het WK", aldus Desabre.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team