16 februari 2023 - 07:00 - Cultuur
Kim Sin-ae, een Zuid-Koreaanse digitale illustrator, liet zich inspireren door "De Kus", het beroemdste werk van de 19e eeuwse Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt, om een schilderij te creëren dat de Marokkaanse Sahara belicht.
Kim Sin-ae zet onder meer de traditionele kleding van de Sahara in de schijnwerpers via een nieuwe interpretatie van het schilderij van Klimt. Ze combineert in haar werk de cultuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, samen met een vleugje Koreaans schrift. De Kus van Klimt is een olieverfschilderij op doek, bedekt met bladgoud. Het is gemaakt tussen 1908 en 1909 en wordt bewaard in het Belvedere-paleis in Wenen. Op het doek is te zien hoe een man een vrouw op haar hand kust terwijl hij haar hoofd vasthoudt. In de achtergrond heeft Klimt goud verwerkt.
Lees ook: Recordprijs voor Koutoubia-schilderij van Churchill
Sin-ae verwerkte 23 traditionele outfits uit landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Syrië, Egypte, Mauritanië en Marokko in haar versies van de Kus en voegde andere culturele elementen toe, waaronder beroemde bezienswaardigheden. De kunstenares ontdekte haar passie voor kunst toen ze als stewardess voor Qatar Airways musea en galeries bezocht. Ze bezocht het Klimt Museum tijdens een tussenstop in Wenen en werd verliefd op De Kus.
Lees ook: Dit is het duurste schilderij ooit verkocht in Marokko
Tijdens de coronapandemie en de lockdowns had ze tijd om naar YouTube-video’s te kijken over digitaal tekenen en ging ze zelf ook aan de slag. "Ik besloot de cultuur van de MENA-regio tot mijn hoofdonderwerp te maken omdat ik, na zeven jaar met Arabieren in Qatar te hebben geleefd, veel over hen heb geleerd," vertelt ze aan Arab News. Ze wil Koreanen een ander perspectief geven op Arabieren dan datgene dat vaak in de media aan bod komt.
Akinci gevechtsdrones eindelijk in Marokko aangekomen
Omstreden sjeik Fizazi bij zwaar verkeersongeval betrokken in Marokko
Haaien gespot bij stranden Nador
Vermiste schoolmeisjes Lina en Aya teruggevonden in Nador
Abdelkader Belliraj vrijgelaten na gratie Koning Mohammed VI
Marokko genoemd in mega-fraudezaak in Frankrijk
Marokkaanse rapper Najm verovert schermen Times Square
New York in de ban van Koninklijke Marokkaanse Koummya-dolk (video)
Dounia Boutazout stopt ’Lalla Laaroussa’
Dounia Batma maakt enkele weken na celstraf comeback
Matt Damon onherkenbaar na Marokko-avontuur
Zorgen om invloed Frans op Marokkaans Darija
"Casablanca" was een Hollywoodmythe: de stad achter de film
Hiba Abouk, ex van Achraf Hakimi, woont in peperduur appartement