Zoeken

5G vanaf volgend jaar in Marokko

18 december 2024 - 23:00 - Marokko

©

Marokko streeft ernaar om volgend jaar 5G te lanceren. De regering heeft beloofd om 5G landelijk uit te rollen vóór het WK voetbal in 2030, een eis van de FIFA. Het doel is om in 2026 25% van het land te voorzien van 5G-dekking, met een uiteindelijke doelstelling van 70%. Maar er zijn nog obstakels te overwinnen.

Een grote uitdaging is de gedeelde infrastructuur tussen providers, aangezien de investeringen enorm zijn, meldt Challenge. Qatar heeft 20 miljard dollar uitgegeven aan telecominfrastructuur voor het WK van 2022, wat een idee geeft van de omvang van de taak. De nationale telecomwaakhond ANRT staat onder druk om de 5G-aanbesteding te starten. Er zijn gesprekken gaande met Huawei, Nokia en Ericsson, en met Marokkaanse providers.

Lees ook: Internet in Marokko: volledig gebieden vergeten

De tijd dringt. Het WK vereist de versnelling van verschillende projecten, waaronder de toewijzing van 5G-licenties dit jaar. Hicham Chiguer, voorzitter van de Marokkaanse vereniging van IT-gebruikers (AUSIM), verwacht dat 5G in 2025 in Marokko zal verschijnen. Marokko zou dan het eerste Afrikaanse land zijn met 5G.

5G belooft snelheden tot tien keer hoger dan 4G, waardoor bijvoorbeeld een HD-film in slechts 20 minuten kan worden gedownload. Maar belangrijker is de capaciteit om enorme hoeveelheden data te verwerken. 5G wordt gezien als de sleuteltechnologie voor het internet der dingen, een wereld waarin apparaten met elkaar communiceren zonder menselijke tussenkomst.

Lees ook: Orange investeert fors in 5G en glasvezel in Marokko

De uitrol van 5G is echter afhankelijk van de beschikbaarheid van glasvezel, dat in Marokko nog beperkt is. Dit komt mede door de strenge regelgeving. De telecomwet heeft geen rekening gehouden met de komst van infrastructuurproviders. "Deze rigide regels belemmeren het delen van infrastructuur", aldus Challenge. Overheidsbedrijven zoals de spoorwegen (ONCF), het elektriciteitsbedrijf (ONEE) en de snelwegbeheerder (ADM) hebben onderbenutte glasvezelnetwerken die ze niet aan andere providers mogen verkopen. De ONCF heeft bijvoorbeeld een glasvezelnetwerk van 2700 kilometer, waarvan 70% ongebruikt is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team