Zoeken

Marokko gaat voor digitaal goud

1 oktober 2024 - 08:50 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft grootse plannen voor de digitale economie. Met de strategie ’Digital Morocco 2030’ wil het land een digitale transformatie doormaken en een leidende rol spelen in de regio.

Een van de belangrijkste doelen is om tegen 2030 ruim 70% van de bevolking toegang te geven tot 5G-internet. Daarnaast wil Marokko een eigen, nationale clouddienst opzetten voor gevoelige overheidsgegevens en de werkgelegenheid in de IT-sector flink stimuleren.

Lees ook: Digitale transformatie in Marokko krijgt boost door WK 2030

Om de snelle uitrol van 5G mogelijk te maken, is het ministerie van Digitale Transitie gestart met het ’Nationaal breedbandplan 2’ (PNH2). Hiermee wil het ministerie zorgen dat ook afgelegen gebieden toegang krijgen tot snel internet. In totaal zijn er 1800 locaties met slechte of geen internetverbinding geïdentificeerd die voor 2026 aangesloten moeten worden.

De eigen clouddienst, de ’soevereine cloud’, zal vooral gebruikt worden voor het veilig opslaan van belangrijke overheidsinformatie. Ook vitale instellingen zullen gebruikmaken van deze dienst, die beheerd zal worden door Marokkaanse bedrijven.

Lees ook: Berkane gaat leiders van de digitale revolutie opleiden

De IT-sector moet een flinke groei doormaken. Het aantal banen in de offshoring moet verdubbelen van 130.000 nu naar 270.000 in 2030. Ook de inkomsten uit IT-export moeten fors stijgen, van 15,8 miljard dirham nu naar 40 miljard dirham in 2030.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team