Zoeken

Abdel ontdekt bij terugkeer van vakantie dat hij zijn nationaliteit kwijt is

1 augustus 2024 - 19:40 - Marokko

©

Een Franse ambtenaar, Abdel, heeft een onverwacht probleem ondervonden na een reis naar Algerije voor de begrafenis van zijn vader. Bij terugkomst in Frankrijk op 21 juli werd hij op de luchthaven van Orly tegengehouden door de grenspolitie en kreeg hij te horen dat hij niet langer als Fransman werd beschouwd. Dit vanwege een administratief document uit 2020, afkomstig van de prefectuur van Seine-Saint-Denis, dat hem als buitenlander identificeerde.

Abdel, 55 jaar oud en geboren in Frankrijk in 1969, was zich niet bewust van deze situatie. Abdel’s zoon, die samen met hem reisde, mocht het vliegveld verlaten met zijn moeder, maar Abdel werd vier dagen vastgehouden op Orly. Zijn Franse paspoort werd in beslag genomen. "Er werd mij verteld over een document dat mijn vader zou hebben ondertekend, waar ik nooit van had gehoord," verklaarde Abdel. Het bleek te gaan om een document uit 1970 waarin zijn inmiddels overleden vader, een analfabeet, zou hebben getekend om afstand te doen van de Franse nationaliteit voor zichzelf en zijn kinderen. Dit document werd gebaseerd op een decreet dat stamt uit de tijd na de oorlog in Algerije. Veel Algerijnen zouden destijds gedwongen zijn geweest om dergelijke documenten te ondertekenen, een feit dat Abdel benadrukt.

Lees ook: Marokkaanse vrouw vecht al 21 jaar voor Spaanse nationaliteit

Op 25 juli werd Abdel voorgeleid aan een rechter van de rechtbank van Créteil. De rechter zag in dat de zaak geen solide basis had, waarna Abdel werd vrijgelaten. "Het is simpel: een administratieve melding komt binnen, regels worden gevolgd met verificaties en na 96 uur beslist de rechter," legde een interne bron van de grenspolitie uit. Ondanks zijn vrijlating moet de zaak in hoger beroep worden behandeld door het hof van Parijs. Abdel en zijn advocaat, Marcel Baldo, waren niet aanwezig bij de zitting omdat dit in hun nadeel zou kunnen werken. "In 38 jaar heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. Het is kafkaiaans," aldus Baldo.

Lees ook: Franse Marokkaan riskeert verlies Franse nationaliteit na overspel

Nu Abdel terug is bij zijn gezin, strijdt hij voor het terugkrijgen van zijn Franse paspoort. Hij heeft een procedure opgestart bij de rechtbank van Bobigny om zijn nationaliteit te bevestigen en heeft een verblijfsvergunning aangevraagd. Dankzij de rechtbank van Créteil heeft hij een visum voor acht dagen gekregen om zijn verblijf te regulariseren. De burgemeester van Bobigny, tevens zijn zwager, ondersteunt hem in deze strijd en heeft een brief gestuurd naar de prefect van Seine-Saint-Denis ter ondersteuning van zijn verzoeken. Hoewel Abdel inmiddels weer aan het werk is, blijft deze gebeurtenis hem bij. "Ik laat het hier niet bij zitten. Ik wil compensatie. Vier dagen vastzitten was erg zwaar. Ik wil voorkomen dat dit andere zonen van Algerijnen overkomt," verklaarde hij vastberaden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team