Zoeken

Acht maanden cel voor Algerijnse vrouw na bestorming Sebta

25 oktober 2024 - 08:00 - Economie

©

Een Algerijnse vrouw is woensdag in Tetouan veroordeeld tot acht maanden celstraf voor het aanzetten tot illegale immigratie. De vrouw was betrokken bij de massale bestorming van de Spaanse enclave Sebta vanuit de Marokkaanse grensplaats Fnideq op 15 september.

De rechtbank in Tetouan veroordeelde de Algerijnse YouTubester tot acht maanden gevangenisstraf en een boete van 500 dirham voor "aanzetten tot illegale immigratie" en "afleggen van valse verklaringen aan de media".

Lees ook: Algerijnse vrouw in Marokko in hechtenis na valse verklaringen

De vrouw had zich tijdens de bestorming van Sebta voorgedaan als een Marokkaanse uit de regio Oriental en beweerd dat ze een nier wilde verkopen om Marokko te kunnen verlaten. Haar video’s gingen viraal op sociale media, maar oplettende internetgebruikers ontdekten dat ze al vaker op Algerijnse tv-zenders was verschenen en deel uitmaakte van een groep die opriep tot de bestorming van de Spaanse enclave in het noorden van Marokko.

De autoriteiten arresteerden de vrouw in Belyounech, waar ze samen met twee jonge Marokkaanse vrouwen verbleef. Ze werd aangeklaagd voor het aanzetten tot illegale immigratie en het verspreiden van valse informatie, wat leidde tot haar inhechtenisneming in Tetouan.

De zaak van de Algerijnse vrouw is onderdeel van een bredere campagne tegen illegale immigratie. Na de bestorming van Sebta werden 152 mensen voor de rechter gebracht. Op 24 september werden vijf veroordelingen uitgesproken, variërend van drie tot zes maanden celstraf. Op 1 oktober stonden meer dan 70 mensen terecht, waarbij 20 personen negen maanden celstraf kregen.

Lees ook: Algerijnse vrouw die zich voordeed als Marokkaanse gearresteerd bij Sebta

De massale bestorming van Ceuta was het gevolg van een online campagne die opriep tot illegale immigratie. Honderden jongeren uit heel Marokko, evenals mensen uit andere Maghreb-landen, het Midden-Oosten en Sub-Sahara Afrika, gaven gehoor aan deze oproep. Ongeveer 400 migranten wisten de grens met Sebta te bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team