29 oktober 2024 - 22:10 - Wereld
De Egyptische president heeft een gevoelige afwijzing gegeven aan zijn Algerijnse ambtgenoot Abdelmadjid Tebboune tijdens diens recente bezoek aan Caïro. Abdel Fattah al-Sisi bekritiseerde de inmenging van Algerije in de aangelegenheden van buurlanden.
Al-Sisi en benadrukte het belang van nationale soevereiniteit en grenzen, principes die volgens hem essentieel zijn voor regionale stabiliteit. Deze opmerkingen worden door waarnemers gezien als een afwijzing van Tebboune’s verzoek om steun van Egypte in de strijd tegen Marokko met betrekking tot de Sahara.
Lees ook: Egypte biedt excuses aan voor gebruik kaart Marokko zonder Sahara
Abdelmadjid Tebboune’s poging om de steun van Egypte te verkrijgen, mislukte en kwam op een moment dat de spanningen tussen Marokko en Algerije zijn toegenomen. Sinds 2020, het jaar waarin Tebboune werd gekozen als president en generaal Saïd Chengriha de leiding over het Algerijnse leger op zich nam, heeft het Algerijnse regime zijn vijandige houding tegenover Marokko verscherpt. In 2021 nam Algerije verschillende eenzijdige maatregelen, waaronder het sluiten van het luchtruim voor Marokkaanse vliegtuigen en het afsluiten van de gaspijpleiding Maghreb-Europa, die door Marokko loopt.
De relatie tussen de twee landen is verder verslechterd, met Algerije dat steeds weer scherpe kritiek uit op Marokko. De Algerijnse autoriteiten hebben ook maatregelen genomen om de toegang van Marokkanen tot Algerije te bemoeilijken door een visumplicht in te voeren. Tegelijkertijd heeft de kwestie van de Sahara, die een centrale rol speelt in de Algerijnse buitenlandse politiek, de afgelopen jaren geleid tot een toenemende isolatie van het land op internationaal niveau.
Lees ook: Sahara: de obsessie van Abdelmadjid Tebboune
Marokko heeft in dezelfde periode vooruitgang geboekt op diplomatiek gebied. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en recentelijk Frankrijk, hebben de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend en steunen het Marokkaanse plan voor autonomie in de regio. Dit plan wordt sinds 2007 gezien als een serieuze en geloofwaardige oplossing voor het conflict, wat de positie van Marokko op het internationale toneel verder versterkt.
Omstreden sjeik Fizazi bij zwaar verkeersongeval betrokken in Marokko
Haaien gespot bij stranden Nador
Vermiste schoolmeisjes Lina en Aya teruggevonden in Nador
Abdelkader Belliraj vrijgelaten na gratie Koning Mohammed VI
Marokko genoemd in mega-fraudezaak in Frankrijk
Tanger in top 10 beste reisbestemmingen ter wereld
Marokko genoemd in mega-fraudezaak in Frankrijk
Spanje riskeert uitsluiting van organisatie WK 2030
Gevaarlijke escalatie na uitzetting Marokkaanse diplomaat door Algerije
Spaanse justitie: uitzetting Algerijn naar Marokko onwettig
Doodsoorzaak Marokkaans-Amerikaanse vrouwen in hotel in Belize bekend
Volotea lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Marokko-standpunt leidt tot 5 jaar cel voor Algerijnse schrijver
België viert Eid ul-Fitr op zondag 30 maart (officieel)