Zoeken

Marokko-Algerije: en nu een oorlog?

16 oktober 2024 - 18:00 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije nemen toe. De internationale steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara zou Algerije ertoe aanzetten zich voor te bereiden op een "hoogintensieve" oorlog tegen Marokko.

De Italiaanse website Notizie Geopolitiche meldt dat Algerije troepen heeft gestationeerd in Tindouf, vlakbij de grens met Marokko. "Het conflict tussen Marokko en Algerije over de Sahara zou binnenkort kunnen escaleren tot een openlijke oorlog", vreest het medium.

Lees ook: De vuile oorlog van Algerije tegen Marokko

Volgens de website kiest Marokko voor een vreedzame oplossing van het conflict, terwijl Algerije oorlogszuchtige ambities toont. De auteur van het artikel, Giuseppe Gagliano, spreekt zijn bezorgdheid uit over een "hoogintensieve oorlog" tussen beide landen. Hij wijst erop dat Algerije sinds 1973 enorme middelen heeft geïnvesteerd om de Polisario-milities in het conflict tegen Marokko te steunen.

Marokko heeft de laatste jaren belangrijke diplomatieke successen geboekt, waardoor het land dichter bij een oplossing van het conflict binnen het VN-kader komt. Dit zou leiden tot frustratie in Algerije, dat mogelijk overweegt een "broedermoord" te beginnen tussen twee buurlanden die historisch gezien nauw met elkaar verbonden zijn.

Lees ook: Vloek van Marokko achtervolgt Algerijnse ambassadeur

De spanningen tussen Rabat en Algiers zijn sinds 2020 toegenomen, na de verkiezing van president Abdelmadjid Tebboune en de benoeming van generaal Saïd Chengriha als hoofd van het Algerijnse leger. Sindsdien heeft het Algerijnse regime de vijandigheden tegen Marokko opgevoerd. De diplomatieke betrekkingen zijn verbroken, de gaspijpleiding Maghreb-Europa door Marokko is gesloten en het Algerijnse luchtruim is gesloten voor Marokkaanse vliegtuigen. Daarnaast mogen schepen die via Marokko varen niet aanmeren in Algerijnse havens en is er een visumplicht voor Marokkanen ingevoerd. De land-, lucht- en zeegrenzen tussen beide landen zijn al decennia gesloten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team