12 oktober 2020 - 14:20 - Marokko
375 miljard dollar is het bedrag dat Algerije sinds 1975 heeft uitgegeven aan de oorlog tegen Marokko. Dit komt overeen met een uitgave van 8,5 miljard dollar per jaar en 23 miljoen dollar per dag in de afgelopen 45 jaar.
Algerije heeft het geld van haar volk vooral uitgegeven aan het bewapenen van de Polisario en de financiering van mensenrechtenorganisaties en andere lobbygroepen die Marokko vijandig gezind zijn, meldt Al Watan. Als voorbeeld noemt dezelfde bron het uitrustingsbudget in Algerije waar in 2019 niet meer dan 23 miljoen dollar voor was gereserveerd, terwijl het regime in één jaar tijd 8,3 miljard dollar heeft uitgegeven aan de oorlog met Marokko.
Het zijn de Algerijnen die de prijs betalen, zegt het weekblad. Terwijl hun ondergrond rijk is aan onuitputtelijke voorraden olie, gas, ijzer en andere mineralen, wordt de Algerijnse bevolking geplaagd door armoede, werkloosheid, een gebrek aan goederen en is er in Algerije een acute huisvestingscrisis.
De krant betreurt dit en vraagt zich af hoeveel voorzieningen zoals wegen, bruggen en fabrieken het land had kunnen hebben als er niet zoveel geld uit was gegeven aan de strijd tegen Marokko. Ook voegt Al Watan eraan toe dat Algerije een betere infrastructuur had kunnen hebben dan Spanje en Portugal als het geld hieraan besteed zou zijn.
De bevolking van Algerije wacht nog altijd op 217.000 woningen die er in 2020 bijgebouwd zouden worden. Als het land het budget van één jaar oorlog met Marokko in woningbouw zou investeren zouden er 700.000 huizen kunnen worden gebouwd, meldt de bron. Op deze manier zou het woningtekort in Algerije in vijf jaar tijd weggewerkt zijn.
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren