Zoeken

Algerije stuurt tientallen Marokkanen via landgrens terug

19 september 2024 - 13:50 - Wereld

©

De grensovergang Zouj Bghal tussen Marokko en Algerije is uitzonderlijk geopend om de repatriëring mogelijk te maken van tientallen Marokkanen die vastzaten in Algerijnse gevangenissen.

Maandag heeft Algerije 52 jonge Marokkanen die probeerden illegaal te migreren, overgedragen aan hun Marokkaanse tegenhangers via de grenspost Zouj Bghal, die speciaal voor dit doel was geopend, meldt de vereniging Hulp aan Migranten in Kwetsbare Situaties (AEMSV) in een persbericht.

Lees ook: Algerije bouwt ijzeren hek aan Marokkaanse grens

De gerepatrieerde migranten komen uit steden Fez, Meknes, Oujda, Azilal, Taza, Taounate, Ouarzazate, Demnate, El Jadida, Berrechid, Tanger en Mdiq, en hebben hun straffen uitgezeten in diverse Algerijnse gevangenissen. Sommigen hebben meer dan drie jaar en zes maanden gevangenisstraf uitgezeten, naast een jaar administratieve detentie, volgens dezelfde bron.

Lees ook: Marokko haalt burgers op uit Algerije via uitzonderlijke grensopening

Er zijn nog steeds honderden jongeren in administratieve detentie in Algerije, in afwachting van hun uitzetting, evenals een aantal gevangenen in voorlopige hechtenis, meldt de vereniging, eraan toevoegend dat deze operatie "verschillende technische en procedurele moeilijkheden tegenkomt die zij probeert op te lossen". AEMSV beweert ook dat ze momenteel meer dan 400 dossiers heeft van gevangenen en verschillende lichamen, waaronder twee meisjes uit de Oriental, waarvan de families wachten op vrijlating en overdracht, evenals andere lichamen waarvoor ze eerder juridische en administratieve procedures hebben vergemakkelijkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team