Zoeken

Algerije: nachtmerrie Ismail Snabi voorbij?

2 september 2024 - 12:10 - Wereld

©

De Frans-Marokkaanse Ismail Snabi, een van de overlevenden van het drama in Saidia, komt in november vrij. Hij werd in Algerije gearresteerd en veroordeeld tot een jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens illegale binnenkomst en het smokkelen van een voertuig, nadat hij met drie andere vakantiegangers op zijn jetski was verdwaald in Algerijnse wateren.

Ismail Snabi zit zijn straf uit in de gevangenis van Tiaret. Volgens zijn advocaat, Hakim Chergui, hebben de Algerijnse autoriteiten gereageerd op het verzoek van de Franse autoriteiten om Snabi over te plaatsen. De procedure hiervoor is al enkele maanden geleden gestart. Internationale overdrachten gebeuren meestal op twee manieren: bij een voorafgaande overeenkomst tussen de twee landen gaat het automatisch, maar zonder zo’n overeenkomst moet de Frans-Marokkaan Ismail Snabi wachten tot november, wanneer zijn straf afloopt. In april werd hij overgebracht van de gevangenis in Maghnia naar die in Tiaret.

Lees ook: Algerije: Ismaïl Snabi naar andere gevangenis gebracht

De jongeman kreeg drie maanden cel voor illegale binnenkomst en een jaar voor het smokkelen van een voertuig, in totaal vijftien maanden. Zijn advocaat pleitte tevergeefs voor het samenvoegen van de straffen, zoals de wet voorschrijft. "Oorspronkelijk werd Ismail Snabi door de Algerijnse rechter veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor illegale binnenkomst en tot twaalf maanden voor het smokkelen van een voertuig. De twee straffen, in totaal vijftien maanden, werden niet samengevoegd. Er zijn geen stappen ondernomen om ze te combineren, wat de gevangenisstraf tot een jaar zou hebben teruggebracht. Sinds zijn gevangenneming zijn er 7 maanden verstreken, hij heeft nog 8 maanden gevangenisstraf uit te zitten", legde de advocaat van de autotechnicus die met zijn gezin in Clichy-sous-Bois, Frankrijk, woont, in april uit.

Lees ook: Smail Nabi gevangen in Algerije: zijn familie vecht voor zijn vrijlating

Op 29 augustus 2023 schoot de Algerijnse marine twee van de vier jonge vakantiegangers - drie Franse Marokkanen en een Marokkaan - dood die op hun jetski’s waren verdwaald in Algerijnse wateren nabij het resort Saidia. Een visser vond het lichaam van Bilal Kissi, een 29-jarige Franse Marokkaan, drijvend aan de Marokkaanse kant. Het lichaam van Abdelali Mchiouer, een 40-jarige Marokkaan, werd de volgende dag gevonden in Algerijnse wateren en naar het mortuarium van Tlemcen gebracht. Zijn familie ondervond grote moeilijkheden, waaronder provocaties en chantage, om zijn lichaam terug te brengen naar zijn geboortestad Oujda. De eveneens Frans-Marokkaanse Smail Nabi raakte gewond en werd gearresteerd en vastgehouden door Algerije, dat hem beschuldigde van illegale binnenkomst, wat leidde tot zijn veroordeling. Mohamed Kissi werd gered door de Marokkaanse kustwacht, die naar hen op zoek was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team