Zoeken

Algerije verwijdert gedwongen Marokkaanse zellige van voetbaltrui

8 oktober 2024 - 18:50 - Sport

©

Adidas heeft afgelopen zaterdag het nieuwe shirt van het Algerijns voetbalelftal onthuld. En zoals verwacht is er geen spoor meer te bekennen van het Marokkaanse zellige-motief.

Twee jaar geleden bracht Adidas een Algerijns voetbalshirt uit met dit patroon, wat leidde tot grote ophef. Het Marokkaanse ministerie van Cultuur eiste destijds dat Adidas het shirt uit de handel zou halen. Volgens Marokko was het gebruik van zellige, een traditioneel Marokkaans tegelmozaïek, een vorm van culturele toe-eigening.

Lees ook: Algerije beschuldigd van ’stelen’ Marokkaanse zellige (foto’s)

"In opdracht van het ministerie van Cultuur, Jeugd en Communicatie heb ik een brief gestuurd naar Adidas waarin we eisen dat de shirts met het zellige-patroon worden teruggetrokken", tweette Mourad Elajouti, voorzitter van de Marokkaanse advocatenvereniging, destijds. Hij gaf Adidas 15 dagen de tijd om het shirt van de markt te halen. Adidas reageerde snel en beweerde dat het ontwerp was geïnspireerd op de zellige-tegels in het Mechouar-paleis in Tlemcen, Algerije.

Lees ook: Unesco-erkening zellige: Marokko en Algerije in conflict

Na overleg tussen Adidas en het Marokkaanse ministerie van Cultuur is de kwestie nu opgelost. "We kunnen bevestigen dat het probleem met de voetbalshirts van Algerije naar tevredenheid is opgelost", aldus Adidas in een verklaring. Het bedrijf koos voor een minnelijke schikking met het Marokkaanse ministerie om verdere escalatie te voorkomen. Het nieuwe shirt van het Algerijns elftal is dus zonder het controversiële zellige-motief.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team