Zoeken

Ali G. verdwijnt 26 jaar in de cel voor aanslagen in Arnhem

8 april 2025 - 07:00 - Wereld

©

Het gerechtshof in Arnhem heeft Ali G., de hoofdverdachte in de omvangrijke afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel, in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 26 jaar. Deze straf is aanzienlijk hoger dan de eerdere uitspraak van de rechtbank. Het hof acht Ali G. de centrale figuur achter een reeks van vijftien voorbereide woningaanslagen gericht tegen eigenaren en medewerkers van het bedrijf. De angst onder de betrokkenen en hun families was groot, omdat zij constant vreesden slachtoffer te worden van een gewelddadige actie.

De zaak draait om een complex van cocaïnehandel, afpersing en gewelddadige intimidatie. Het Openbaar Ministerie omschreef Ali G. als het brein achter de jarenlange terreurcampagne tegen de directie, familieleden en werknemers van het fruitbedrijf en eiste een celstraf van 26 jaar en zes maanden, een eis waar het hof in zijn oordeel in meegaat. Een cruciale factor in de zaak was een blunder van het Openbaar Ministerie, waardoor de adressenlijst van de medewerkers in handen van de verdachten belandde. Dit leidde tot twaalf daadwerkelijke aanslagen, waarbij woningen werden beschoten, explosieven werden geplaatst en brand werd gesticht. Drie aanslagen konden op tijd worden verijdeld.

Lees ook: Drugsgeweld in Brussel: "Pak drugsbazen in Marokko aan"

De 40-jarige Ali G., zelf vader van drie kinderen, werd voor het eerst gearresteerd in juni 2019 stond. Er stond toen een ingepakte koffer en een vliegticket naar Marokko klaar in zijn huis. De verdachte ontkent ten stelligste dat hij de leider van de criminele organisatie is. Hij beweert dat een ander het brein achter de aanslagen is, maar weigert tot op heden de identiteit van deze persoon bekend te maken. Het verschil in de hoogte van de straf tussen de rechtbank (19 jaar) en het gerechtshof is te verklaren doordat het hof enkele van de aanslagen beschouwt als het uitlokken van een poging tot moord, in plaats van poging tot doodslag. Hoewel de slachtoffers fysiek beperkt letsel opliepen, is het hof van mening dat de ernst van de misdrijven een lange gevangenisstraf rechtvaardigt.

Naast Ali G. stonden nog elf andere verdachten terecht, die vrijdag eveneens hun straf hoorden. Het gerechtshof sprak van ’zeer intimiderende’ aanslagen die het veiligheidsgevoel ernstig hebben aangetast. De opgelegde celstraffen voor de overige verdachten variëren van twee tot tien jaar. Eén verdachte werd vrijgesproken. Het hof concludeerde dat de overige tien mannen een actieve rol hebben gespeeld in de langdurige afpersing van fruitbedrijf De Groot, waardoor een sfeer van angst ontstond onder medewerkers en oud-medewerkers, die allen potentieel doelwit waren.

Lees ook: Lagere straf voor Naoufal "Noffel" Fassih in Amsterdam

De intensiteit van de aanslagen nam toe vanaf november 2020, waarbij de daders overgingen van explosieven op opritten tot brandstichting in woningen, waarbij ook familieleden in gevaar kwamen. In een aantal gevallen is het hof van oordeel dat de verdachten niet alleen een ontploffing beoogden, maar dat er sprake was van een poging tot moord, gezien de zorgvuldige planning en de levensbedreigende aard van de acties. De hele affaire begon in 2019, toen bij het fruitbedrijf in Hedel een grote partij cocaïne werd ontdekt, waarna Ali G. de importeur zou zijn gaan afpersen omdat de drugs van hem zouden zijn geweest. Zelfs vanuit de gevangenis zou hij anderen hebben aangestuurd om de afpersingspraktijken voort te zetten.

Bladna.nl