6 april 2021 - 12:00 - Marokko
Voor veel Amazigh-activisten is de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara een heugelijk feit. Ondanks hun uitgesproken steun voor de normalisatie kunnen ze niet rekenen op Israëlische steun voor hun eigen zaak.
Volgens de Atlas Transift Confederation, een coalitie van Amazigh-verenigingen in de Marokkaanse Hoge Atlas, moet "de historische symboliek van het evenement worden gevierd". Zij stellen voor om van 10 december, de dag waarop officieel de diplomatieke banden tussen Israel en Marokko zijn genormaliseerd, een jaarlijks terugkerende feestdag te maken. Volgens de coördinator van de Atlas Transift Confederation, Mohamed El Ouazguiti, is de Hebreeuwse staat voor veel Amazigh-activisten een voorbeeld. "Sinds de tijd van kolonisatie hebben de Imazighen hun cultuur en hun geschiedenis afgewezen en onderdrukt," zegt El Ouazguiti. Volgens de activist heeft het Joodse volk hetzelfde lot ondergaan maar zijn zij er toch in geslaagd om hun taal en identiteit nieuw leven in te blazen.
Toen Marokko in het jaar 2000 besloot om naar aanleiding van de tweede intifada het verbindingskantoor in Tel Aviv te sluiten, hebben sommige Amazigh-activisten besloten om zelf de banden met Israël weer aan te halen. Zo werd er in 2005 een vriendschapsproject opgericht door Imazighen en Israëli’s. Een initiatief dat vooral beperkt bleef tot sociale media als Facebook en WhatsApp. Bij de oprichting van het Amazigh World Congress (CMA) in 1995 werd het World Jewish Congress (WJC), dat in 1935 werd opgericht om de stichting van een Joodse staat te verwezenlijken, als lichtend voorbeeld gezien.
"Het Israëlische model wordt zeer gewaardeerd door een deel van de militante Amazigh-samenleving, maar deze vergelijking heeft zijn grenzen", vertelt medeoprichter van het CMA en onderzoeker Mohand Tilmatine. Zo hebben de Imazighen wel te maken gehad met discriminatie, maar hebben zij hun land nooit hoeven verlaten. Imazighen zijn gediscrimineerd in een land dat ze nooit hebben verlaten. In Marokko liggen de Amazigh-activisten regelmatig onder vuur vanwege hun openlijke steun aan Israël. Tilmatine haalt een voorbeeld hiervan aan uit 2016. "Sommige Marokkaanse Berberse activisten reisden naar Tel Aviv, waar ze spraken met leden van de Marokkaans-Joodse gemeenschap en met afgevaardigden van de Knesset. Dit bezoek had de woede gewekt van de pro-Palestijnse verenigingen die erop hadden aangedrongen dat de Marokkaanse autoriteiten iedereen die naar Israël reist te vervolgen voor ’heulen met de vijand’".
Ondanks het enthousiasme over de toenadering met Israël bij de Amazigh-activisten, heeft de Israëlische regering zijn steun aan de Amazigh-beweging niet publiekelijk uitgesproken. De nieuwe Israëlische ambassadeur in Marokko, David Govrin, liet aan het dagblad Hespress weten dat hij afstand wil bewaren met activisten die zich inzetten voor de Imazighen. "Ik heb geen banden met de Amazigh-beweging. Het is een politieke beweging. Als vertegenwoordiger van de Israëlische staat in Marokko wil ik geen commentaar geven op Marokkaanse zaken", aldus Govrin.
Belgische toerist vermist in Marokko
Gestolen auto’s uit Europa in Marokko teruggevonden
Lichaam vermiste zwemmer gevonden in Nador
Zoon Marokkaanse premier Ahmed Spins gaat dj-en op Coachella
Moulay Hassan ontvangt Chinese president (video)
Supercars trekken door Marokko (video)
Belgische toerist vermist in Marokko
Gestolen auto’s uit Europa in Marokko teruggevonden
Lichaam vermiste zwemmer gevonden in Nador
Moulay Hassan ontvangt Chinese president (video)
Supercars trekken door Marokko (video)
Zeldzaam weerfenomeen treft Tanger
Britse groep vindt goud, zilver en koper in Marokko
Emirati bedrijf neemt luxeresort in Nador over