Zoeken

Amersfoortse Abdelouahed moet uren rijden om graf van vader te bezoeken

14 maart 2023 - 11:00 - Wereld

©

De 28-jarige Amersfoorter Abdelouahed El Houari raakte in 2021 in korte tijd zijn vader en opa kwijt. Ze werden begraven in Zuidlaren en in Marokko, maar wilden eigenlijk liever begraven worden in Amersfoort, de "stad van hun hart".

Abdelouahed’s vader was altijd een kerngezonde man. "Maar nadat hij verschillende klachten kreeg, bleek hij kanker te hebben. Een aantal maanden na zijn behandeling werd hij genezen verklaard. Maar niet veel later kreeg hij opnieuw kanker. Ondanks dat het moeilijk was om de ziekte te accepteren, gaf het geloof mij veel kracht. Mijn vader zou nog maar enkele weken te leven hebben, het werden enkele maanden. De beste tijd van mijn leven", vertelt El Houari in het AD.

Lees ook: Amersfoortse moslims zijn wachten op begraafplaats beu

Drie maanden later werd zijn vader op de islamitische begraafplaats in het Drentse Zuidlaren begraven. Op dat moment was dat één van de twee enige islamitische begraafplaatsen in Nederland. "Mijn vader heeft een groot deel van zijn leven in Amersfoort gewoond en gewerkt en kende hier veel mensen. Hij had het liefst in zijn eigen stad begraven willen worden", zegt Abdelouahed.

Zijn overleden opa was een steunpilaar in de familie. "Iemand die door veel mensen in Amersfoort werd gekend en gewaardeerd. Vanuit mijn jeugd weet ik niet anders dan dat mensen uit Marokko werden begraven in het land van herkomst. Maar dat is aan het veranderen. Als er een islamitische begraafplaats was geweest in Amersfoort, weet ik zeker dat hij hier begraven had willen worden." Zijn begrafenis was een grote bron van zorg, omdat Marokko in coronatijd de grenzen sloot. "Uiteindelijk gingen de grenzen net op het juiste moment weer open, waardoor hij alsnog in Marokko begraven kon worden. Maar het gaf wel veel stress in de familie", aldus Abdelouahed.

Islamitische organisaties en moskeeën merken bij Nederlandse moslims een steeds groter wordende wens om in Nederland begraven te worden, maar daarvoor moeten er wel meer islamitische begraafplaatsen komen. Op de begraafplaatsen in Zuidlaren en Almere is bijna geen plaats meer. In Arnhem werd een aantal maanden geleden de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa geopend en in Tiel en Utrecht komen ook nog nieuwe islamitische begraafplaatsen.

Voorzitter Hamed Amrino van BIBIN, een stichting die ijvert voor nieuwe islamitische begraafplaatsen, zegt dat de coronaperiode voor een kentering zorgde in de wens van de meeste moslims om na hun dood in het land van herkomst begraven te worden. "Wij waren al vanaf 2004 bezig met een nieuwe begraafplaats in Zuidlaren, maar er was niet zoveel interesse. Maar toen de grenzen dichtgingen door corona werd ik opeens overspoeld met telefoontjes. Inmiddels is het onderwerp breed gaan leven in de moslimgemeenschap. Nu merken mensen dat het fijn is als hun dierbaren dicht bij huis begraven liggen."

Lees ook: Haarlem verdeeld over islamitische begraafplaats

Gemeenten stellen veel moeite te hebben met het vinden van ruimte voor nieuwe islamitische begraafplaatsen. Dat blijkt uit het rapport Eeuwigdurende Grafrust in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat in december 2022 werd gepubliceerd. Met name in de randstad, waar de vraag naar eeuwigdurende grafrust juist het grootst is, lijkt het probleem onoverbruggelijk te zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team