Zoeken

Haarlem verdeeld over islamitische begraafplaats

25 januari 2023 - 10:00 - Wereld

©

De gemeenteraad van Haarlem is niet tegen de aanleg van een islamitische begraafplaats, maar de stad worstelt met een gebrek aan ruimte. Over het opofferen van de gekoesterde ’groene zoom’ voor zo’n speciale begraafplaats is er echter geen consensus.

De 64-jarige Soumia Yacoubi uit Haarlem wilde aanvankelijk in Algerije worden begraven, maar toen het repatriëren van lichamen in coronatijd stil kwam te liggen veranderde ze van visie. Bovendien hadden haar drie kinderen ook een mening. "Ze zeiden dat ze me elke week wilden opzoeken op de begraafplaats, als ik hier in Nederland lig." En dat wil ze natuurlijk heel graag geloven, maar dan moet het wel een begraafplaats zijn volgens de islamitische richtlijnen. "We gaan niet in een kist, we hebben geen make-up op of kleren aan, we worden alleen ritueel gewassen en gewikkeld in een doek. Maar het belangrijkste is dat ons lichaam na de begrafenis niet meer verplaatst wordt. Wij willen graag eeuwige grafrust", vertelt ze aan NH Nieuws.

Lees ook: Arnhem krijgt grootste islamitische begraafplaats van Nederland

Soumia voelt zich ook steeds meer thuis in Nederland. "Mijn vader zei altijd: ’de aarde is zo groot, er is plek voor iedereen. Het maakt dan ook niet uit waar je bent’." Ze heeft lang getwijfeld, maar kreeg er gaandeweg meer vertrouwen in dat haar begrafenis ook in Nederland overeenkomstig haar geloof kan plaatsvinden. Of dat nu Almere, Arnhem of Haarlem wordt, is voor haar niet zozeer van belang. "Ik ben er dan niet meer natuurlijk. Maar mijn kinderen wel. En voor hen hoop ik dat ze niet ver hoeven te reizen."

In Nederland bestaat het recht op eeuwige grafrecht niet meer, zegt burgemeester Jos Wienen. Behalve begraafplaatsen in particulier bezit. De Islamitische Raad van Haarlem is bereid om grond te kopen en de begraafplaats te beheren, maar heeft daarvoor de hulp van de gemeente en een toestemming van de provincie nodig. In Haarlem bevindt de enige geschikte locatie zich aan de noord- en oostkant van de stad, dat Bijzonder Provinciaal Landschap is en waarvoor het bestemmingsplan dus gewijzigd moet worden.

De 31-jarige Nabil el Mesbahi vindt dat de rechten van de moslims in Nederland minstens even belangrijk zijn als de ’heilige groene zoom’ van Haarlem. Het voordeel van een laatste rustplaats in Nederland is dat je dichterbij de vele familieleden zit, en wellicht later kinderen en kleinkinderen. "En dan liever in Haarlem dan op die nieuwe islamitische begraafplaats bij Arnhem."

Lees ook: Moslims voelen "verdriet en schaamte" wanneer zij hun doden op katholieke begraafplaatsen begraven

De helft van de Haarlemse gemeenteraad ziet dat echter niet zitten en wil liever dat de islamitische begraafplaats in de buurgemeente komt. "Dat wordt lastig. Haarlemmermeer heeft al aangegeven dat niet te willen. En in Haarlem is wel de grootste islamitische gemeenschap van onze regio. In de andere buurgemeenten wordt de druk niet zo ervaren, omdat ze niet zoveel mosliminwoners hebben", aldus burgemeester Wienen. Toch is hij van mening dat mensen met de wens om in Nederland begraven te worden, die ruimte ook moeten krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team