27 mei 2013 - 20:30 - Marokko
Amnesty International uit in haar nieuw verslag over mensenrechten, scherpe kritiek op Marokko. De onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, de situatie in de Sahara en het ’wijdverspreide’ gebruik van marteling, zijn zoveel slechte punten aangehaald in het 2013-rapport van AI.
De Marokkaanse autoriteiten hebben journalisten en tegenstanders van het paleis en de Makhzen onderdrukt en vervolgd. Hetzelfde geldt voor mensen die andere religieuze overtuigingen hebben dan de Islam, schrijft AI.
In de Sahara lijden mensen die strijden voor zelfbeschikking aan politie-repressie. Betogingen in de Sahara werden verboden en demonstranten met geweld onderdrukt. Sommigen van hen werden gevangen gezet.
Foltering in detentiecentra in Marokko blijft wijdverspreid, zonder dat de folteraars worden gestraft. Vermeende terroristen en mensen die ervan worden verdacht een gevaar te vormen voor de staatsveiligheid, worden in de gevangenissen mishandeld, vervolgd AI.
Illegale migranten, vluchtelingen en asielzoekers, voornamelijk uit sub-Sahara Afrika, lijden aan racisme en verbaal en fysiek misbruik door de Marokkaanse politie.
Vrouwen en meisjes zijn in Marokko het slachtoffer van seksuele intimidatie, verkrachting en gendergerelateerde discriminatie. Tot slot hekelt AI het feit dat verkrachters aan een straf ontsnappen als ze met hun slachtoffer trouwen.
Communicatieminister Mustapha El Khalfi noemde het rapport "onevenwichtig en partijdig". Volgens hem houdt Amnesty International "geen rekening met de aanzienlijke vooruitgang die door Marokko zijn geboekt op het gebied van de mensenrechten".
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador