Zoeken

Arganolie onbetaalbaar voor Marokkanen

5 oktober 2024 - 08:00 - Marokko

©

De prijs van arganolie is dit jaar in Marokko enorm gestegen. Wat ooit een alledaags product was, is nu een luxe geworden die alleen de rijken zich kunnen veroorloven. De populariteit van arganolie in het buitenland is de oorzaak van deze prijsstijging.

De groeiende vraag, vooral vanuit Europa en de Verenigde Staten, drijft de prijzen op. Hierdoor is deze iconische Marokkaanse olie nauwelijks nog betaalbaar voor Marokkanen met een kleine beurs.

Lees ook: Arganboom, symbool van Marokko, op punt van uitsterven?

Arganolie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de cosmetische en voedingswaarde. Tegenwoordig is het een belangrijk ingrediënt in veel beauty- en haarverzorgingsproducten. Deze wereldwijde populariteit heeft de marktwaarde doen exploderen, met directe gevolgen voor de prijzen in Marokko. Ironisch genoeg kunnen veel Marokkanen, die dit product altijd hebben gebruikt, zich deze natuurlijke bron nu niet meer veroorloven.

Lees ook: Export Marokkaanse arganolie sterk beperkt

Verschillende factoren verklaren deze prijsexplosie. Naast de grote internationale vraag draagt de droogte in de arganproducerende regio’s bij aan de schaarste van deze kostbare olie. Ook overbegrazing speelt ook een rol, kuddes van nomadische herders verzwakken de bomen en verminderen de productie. Tot slot wijzen sommigen naar de rol van buitenlandse bedrijven, die een groot deel van de productie controleren en de olie voor torenhoge prijzen exporteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team