Zoeken

Arts in Taounate veroordeeld voor beledigen Islam

4 oktober 2024 - 15:30 - Marokko

©

Een Marokkaanse rechtbank heeft een arts veroordeeld tot anderhalve maand celstraf wegens "belediging van de Koran en de islamitische religie".

De arts, werkzaam in een gezondheidscentrum in de gemeente Kariat Ba Mohamed in de regio Taounate, bracht 44 dagen door in de gevangenis van Aïn Aïcha vanwege berichten op zijn Facebookpagina die als beledigend voor de islam werden beschouwd.

Lees ook: Vrouwen gearresteerd in Marrakech na koranontheiliging

Na een medisch onderzoek door professor Saïd Khaliqa van het Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheid en Psychologie in Fez, werd vastgesteld dat de arts lijdt aan schizofrenie. Dit uitte zich in emotionele afstandelijkheid, concentratieproblemen en chronische stress. De rechtbank oordeelde dat de arts op het moment van de publicaties niet toerekeningsvatbaar was.

Lees ook: Marokkaanse veroordeeld tot 2 jaar celstraf voor belediging Islam

Ondanks het medisch rapport, kreeg de arts een celstraf en een boete van 10.000 dirham opgelegd. Eerdere verzoeken tot vrijlating op borgtocht, ingediend door zijn advocaten, werden afgewezen door zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie. De arts kreeg steun van advocaten uit verschillende delen van het land en van de lokale afdeling van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH). De AMDH riep de autoriteiten op om de nationale en internationale wetten op het gebied van burgerrechten te respecteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team