Zoeken

AstraZeneca-vaccin: Marokkaanse overheid veroordeeld

11 mei 2024 - 10:00 - Marokko

©

De Marokkaanse staat is door de rechtbank van Rabat in eerste aanleg veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 250.000 dirham aan een hooglerares. De vrouw kreeg ernstige bijwerkingen na het toedienen van het AstraZeneca-vaccin tegen Covid-19.

Het is de eerste keer dat een Marokkaanse rechtbank een dergelijke uitspraak doet in een zaak over bijwerkingen van coronavaccinatie. De zaak kan een precedent scheppen voor andere soortgelijke zaken.

Lees ook: Stijging Covid-19 in Marokko: deskundigen pleiten voor 3ᵉ vaccindosis

De vrouw diende in juni 2022 een klacht in bij de rechtbank nadat ze ernstige bijwerkingen had ervaren na het AstraZeneca-vaccin te hebben gekregen. De rechtbank oordeelde dat er een causaal verband was tussen het vaccin en de bijwerkingen van de vrouw en veroordeelde de Marokkaanse staat tot het betalen van een schadevergoeding.

Dr. Tayeb Hamdi, een Marokkaanse arts en onderzoeker, noemt de uitspraak "noodzakelijk". "Het is belangrijk dat slachtoffers van vaccinbijwerkingen snel en correct worden geholpen," aldus Hamdi. "Als er blijvende schade is, moeten zij of hun families een vergoeding krijgen."

De uitspraak komt op een moment dat AstraZeneca heeft aangekondigd dat het stopt met de verkoop van zijn Vaxzevria-vaccin tegen Covid-19. Het vaccin was een van de eerste die tijdens de pandemie op de markt kwam, maar kreeg te maken met kritiek vanwege zeldzame bijwerkingen.

Lees ook: Inhaleerbaar Covid-19 vaccin ook in Marokko?

Hamdi benadrukt dat de voordelen van vaccinatie tegen Covid-19 opwegen tegen de risico’s. "De kans op ernstige bijwerkingen is zeer klein," aldus Hamdi. "Vaccinatie redt levens."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team