Zoeken

Ayoub Ghadfa: Marokkaans-Spaanse trots in Olympische boksring

4 augustus 2024 - 10:00 - Sport

©

Ayoub Ghadfa, de Spaanse bokser met Marokkaanse roots, heeft zijn zinnen gezet op Olympisch goud in Parijs. De 25-jarige atleet, die een moeilijke jeugd kende en te maken kreeg met racisme, heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finale in de klasse superzwaargewicht (+92 kg) na een overwinning op de Armeen Davit Chaloyan.

Ghadfa werd in 1998 geboren in Marbella als zoon van Marokkaanse ouders en groeide op in Malaga, waar hij op school werd gepest en gediscrimineerd vanwege zijn afkomst en uiterlijk. Op advies van zijn vader begon hij op 10-jarige leeftijd met kickboksen om zichzelf te leren verdedigen. Op zijn 18e verhuisde hij naar Madrid, waar hij in de buurt van zijn universiteit trainde in de sportschool van José Valenciano. Zijn nieuwe coach raadde hem aan om te gaan boksen, en zo begon zijn carrière in de sport, met Muhammad Ali en Mike Tyson als inspiratiebronnen.

Lees ook: Marokko klaar voor clash met Spanje in Olympische halve finale

Op slechts 19-jarige leeftijd had Ghadfa al enkele gevechten gewonnen en trok hij de aandacht van Rafa Lozano, de Spaanse coach en tweevoudig Olympisch medaillewinnaar. Op 20-jarige leeftijd werd hij opgenomen in het nationale boksteam. Sindsdien is hij blijven groeien en successen boeken. Hij won zilver op het EK in 2022, brons op het WK in 2023 en werd enkele maanden geleden Europees kampioen. Met zijn 1,98 meter schreef de bokser van Marokkaanse afkomst vrijdag geschiedenis door zich te kwalificeren voor de Olympische halve finale.

Lees ook: Marokkaanse Aya Asaqas gaat skateboarden op Olympische Spelen

Ayoub Ghadfa is nu nog maar twee overwinningen verwijderd van Olympisch goud in Parijs, een prestatie die zijn naam definitief in de geschiedenisboeken zou schrijven. Het is namelijk al 24 jaar geleden dat Spaanse boksers een Olympische medaille wonnen, sinds Rafa Lozano in Sydney 2000 zilver won in de klasse lichtvlieggewicht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team