11 januari 2023 - 14:00 - Cultuur
Via zijn nieuwste collectie wil de Nederlands-Marokkaanse modeontwerper Aziz Bekkaoui de rol van de Palestijnse keffiyeh als symbool voor de strijd tegen onrecht onderzoeken.
De zwart-witte keffiyeh is een iconisch symbool van de Palestijnse zaak. De World Keffiyeh Day-collectie van ontwerper Aziz Bekkaoui bevat tientallen kledingstukken die geïnspireerd zijn op het kenmerkende Palestijnse ontwerp, dat zowel een politiek symbool als een cultureel object is. De keffiyeh werd traditioneel gedragen door Bedoeïenen uit de Levantijnse gebieden om zon, zand en hitte te weren, maar werd na de Nakba een symbool van het Palestijnse verzet tegen Israël. Tegenwoordig is het dragen van de sjaal ook een teken van solidariteit geworden onder degenen die sympathiseren met de benarde Palestijnse situatie.
Lees ook: Todd Snyder vindt inspiratie in Marokko voor nieuwe collectie
De 53-jarige Bekkaoui baseert zich op de maatschappij om zich heen en de duurzaamheid van materialen om zijn collecties te ontwerpen. Hij verwerkte het Keffiyeh-patroon daarom in zijn recente collectie met blazers, korte maatjassen, rugzakken, hoeden en sjaals. Bekkaoui is ervan overtuigd dat mode de verhalen moet vertellen van de wereld waarin we leven. "Voor mij is een stuk textiel niet zomaar een stuk materiaal. Het communiceert iets, er zit een verhaal aan vast", vertelt hij aan Middle East Eye.
Voordat hij aan de collectie begon deed Bekkaoui wekenlang onderzoek naar de oorsprong van de keffiyeh. "De keffiyeh vertelt het verhaal van het Palestijnse verzet. Dit stuk textiel heeft een enorme kracht die verbonden is met traditie en vakmanschap. Het is een symbool, dat sterker is dan een vlag." Het is ook doordrenkt met waarden die Bekkaoui nauw aan het hart liggen, zoals het idee van het rechttrekken van onrecht. "Van jongs af aan wordt je geleerd om onrecht te bestrijden en je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Kunst en mode gaan over meer dan de trend van het seizoen en welke kleur nu in is. Textiel is mijn beroep en medium, en ik wil het gebruiken om bij te dragen aan het bestrijden van onrecht en het verbeteren van de wereld", aldus Bekkaoui.
Lees ook: Utrechtse Yasmina Ajbilou runt eigen modelabel
De modeontwerper wil ook de toe-eigening van de keffiyeh door grote merken aanklagen. Ze maken het ontwerp grotendeels los van zijn Palestijnse context en weigeren de oorsprong en de betekenissen achter de sjaal te erkennen. Merken, zoals het controversiële label Balenciaga, hebben variaties van de keffiyeh in hun collecties gebruikt zonder de symboliek ervan in de Palestijnse strijd te erkennen. "Wat mij betreft is dit leeg, betekenisloos en zielloos", zegt Bekkaoui over de trend.
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Marokkaanse rapper Najm verovert schermen Times Square
New York in de ban van Koninklijke Marokkaanse Koummya-dolk (video)
Dounia Boutazout stopt ’Lalla Laaroussa’
Dounia Batma maakt enkele weken na celstraf comeback
Matt Damon onherkenbaar na Marokko-avontuur
Zorgen om invloed Frans op Marokkaans Darija
"Casablanca" was een Hollywoodmythe: de stad achter de film
Hiba Abouk, ex van Achraf Hakimi, woont in peperduur appartement