15 februari 2022 - 17:40 - Wereld
De 57-jarige Leen K. filmde de woning van burgemeester Ahmed Aboutaleb en plaatste de beelden op Facebook, samen met een bericht waarin hij zegt te hopen op een aanslag van Al-Qaeda. De man raakte gefrustreerd na de gruwelijke dood van zijn stiefdochter.
Op 20 december 2000 vond een huisarts het levenloze lichaam van een 8-jarig meisje in een kale, ijskoude slaapkamer. Stiefvader K. en de moeder van het meisje werden meteen gearresteerd. Tijdens de rechtszaak in 2002 blijkt het slachtoffertje op die dag eerst door Leen K. te zijn geslagen en daarna door de moeder afgeranseld te zijn met bamboestokken. Vervolgens werd ze urenlang in haar kamer achtergelaten. Het bedplassen van het meisje zou de reden voor hun woede zijn geweest. K. schoor eerder ook al het hoofd van het meisje kaal en fotografeerde haar met de tekst: ’Ik ben een viezerik’, schrijft het AD.
De moeder van het meisje kreeg een lange celstraf opgelegd voor mishandeling en K., werd schuldig bevonden aan het in hulpeloze toestand achterlaten van het slachtoffer en kreeg een celstraf van zestien maanden. Na haar straf werd de vrouw teruggestuurd naar haar thuisland Kameroen, waar ze nog steeds is. Tot grote frustratie van Leen K., die niet van haar wil scheiden. Volgens zijn advocaat Gerard Dorsman, ontvangt hij daardoor slechts een halve uitkering. Omdat hij arbeidsongeschikt is, heeft hij veel moeilijkheden om rond te komen.
Al deze frustraties leidden tot een fixatie op burgemeester Aboutaleb. Hij filmde zijn woning en zoomde in op het straatnaambordje, terwijl hij Aboutalebs huisnummer benoemde en zei te hopen dat ’Al-Qaeda aanslagen zou plegen’, wat hij ’hartstikke leuk’ zou vinden. Verder vertelde hij ook nog dat de burgemeester ’iedereen brodeloos maakte, omdat hij uit Marokko komt’. K. plaatst de beelden op Facebook, samen met beelden van de dienstauto van de burgemeester bij het stadhuis.
Aboutaleb voelde zich bij het zien van de beelden bedreigd en deed aangifte. Het Openbaar Ministerie achtte K. schuldig aan opruiing, bedreiging en belediging. Maar de Rotterdammer beweerde dat hij de burgemeester, die voor hem de belichaming is van de overheid, helemaal niet wilde bedreigen. "Ik voel me gewoonweg niet gehoord. Ik heb meermaals geprobeerd om met hem in contact te komen, maar het lukte niet."
Volgens zijn advocaat horen de adressen van bestuurders, omwille van de transparantie, gewoon openbaar te zijn. Hij noemde de opmerking over de aanslagen wel een ’pijnpunt; "Maar hij zei niet dat die hier gepleegd moesten worden. Het kon ook, ik noem maar even een zijstraat, over een waterkrachtcentrale in Canada zijn gegaan." De rechter gaf K. uiteindelijk een celstraf van dertig dagen en de Rotterdammer mag de komende drie jaar ook niet bij de woning van Aboutaleb, noch bij het stadhuis komen.
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie