27 oktober 2021 - 10:00 - Wereld
Burgemeester Ahmed Aboutaleb wachtte hoogstpersoonlijk op de aankomst van een repatriëringsvlucht vanuit Marokko. Zijn ouders zaten namelijk in het Transavia-toestel dat maandagmiddag op Rotterdam The Hague Airport landde. Net zoals veel andere Marokkaanse Nederlanders waren zij tijdens de herfstvakantie op familiebezoek toen de Marokkaanse overheid onverwachts het vliegverkeer van en naar Nederland opschortte vanwege corona.
Ahmed Aboutaleb heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken en al zijn relaties opgetrommeld om in actie schieten en alle Nederlanders te repatriëren. "Het was een beetje duwen en trekken en samen met de baas van Transavia is het uiteindelijk gelukt om mensen die vast kwamen te zitten, terug te halen", zegt hij in Rijnmond Nieuws. "Het gaat vooral om oudere mensen die onder medische behandeling staan of medicijnen nodig hebben. Daarnaast zijn er ook veel kinderen die naar school moeten. Dan kun je niet zeggen: we zien wel wanneer er weer gevlogen mag worden."
Lees ook: Duizenden Nederlanders in Marokko gestrand
Ook voor de ouders van Aboutaleb was het van groot belang om snel naar Nederland terug te komen. "Een week of vijf geleden bracht ik mijn ouders naar hun geboortedorp. Mijn vader is ziek en wordt begeleid door mijn moeder," zegt de burgemeester. "Het was de bedoeling dat mijn zus hen mee terug naar huis zou nemen, maar ze strandden met z’n allen."
Lees ook: Marokko schort vluchten met Nederland op
Burgemeester Aboutaleb vertelt dat zijn ouders zeer blij zijn dat ze snel terug naar huis konden. "Ze belden mij vlak voor ze het vliegtuig instapten. Ik sta hier dan ook als een 60-jarige zoon, die zijn oudjes komt halen."
Marokko maakt einde aan vlucht Antwerpse drugscrimineel Samir El Y.
Algerije beschuldigt Fouzi Lekjaa van spionage
Marokko speelt sleutelrol in nieuw vredesplan voor Gaza en Libanon
Zakaria El Ouahdi heeft gekozen tussen Marokko en België
Algerijnse "Dag van de Rif": een belachelijke en provocerende farce
Koning Mohammed VI op heropening Notre-Dame in Parijs
Koning Mohammed VI op heropening Notre-Dame in Parijs
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!