Zoeken

Belg verliest fortuin aan ’Marokkaanse prinses’-zwendel

3 augustus 2024 - 17:00 - Wereld

©

Een 71-jarige man uit Namen, België, is het slachtoffer geworden van een grote oplichtingszaak. Hij verloor zijn "levenswerk" aan een vrouw die zich voordeed als erfgename van een voormalige Marokkaanse Koning. Een 40-jarige Parijzenaar, die eerder al veroordeeld werd voor oplichting, is gearresteerd en zit vast.

Het begon allemaal met een e-mail in 2021, waarin een vrouw zich voordeed als erfgename van een voormalige Marokkaanse Koning. Ze vroeg de man om financiële hulp bij het betalen van hoge successierechten en beloofde hem in ruil daarvoor zowel financiële gunsten als "haar genegenheid". De man trapte in de val en maakte een eerste betaling van 10.000 euro. Hij ontving een schuldbekentenis en een kopie van de identiteitskaart van de vrouw.

Lees ook: Fransman opgelicht door valse leden Marokkaanse koninklijke familie

De oplichting ging door. De man werd gevraagd om meer geld over te maken. In 2022 kwam Joseph, een 40-jarige Parijzenaar, in contact met het slachtoffer. Hij trad op als tussenpersoon tussen de man en de twee oplichters die op de achtergrond bleven. Hij beloofde de man een koffer met geld, maar beweerde later dat dit niet meer mogelijk was door een fout waarbij het geld besmeurd was met inkt. Hij moedigde het slachtoffer aan om nog een laatste bedrag te betalen om het probleem op te lossen en het geld te krijgen. De man gaf zijn laatste bezittingen: tien goudstaven van elk 100 gram, met een totale waarde van meer dan 75.000 euro.

"In totaal verloor het slachtoffer 378.651 euro", aldus Julien Delchambre, de advocaat van het slachtoffer. De zaak heeft de gezondheid van de man ernstig aangetast. "Hij heeft er veel stress van gehad en ligt nu in het ziekenhuis met uitgezaaide kanker. Hij weet dat hij zijn dochter niets nalaat", voegt de advocaat eraan toe.

De man wist Joseph uiteindelijk te laten arresteren door hem een afspraak te geven in een hotel in Brussel voor een nieuwe betaling. Hij had de politie vooraf ingelicht. De Parijzenaar werd op 27 oktober 2023 in hechtenis genomen.

Lees ook: Amerikaan steelt 10 miljoen dollar in naam koninklijke familie Marokko

De advocaat van de verdachte, Thomas Puccini, beweert dat Joseph slechts een tussenpersoon was en dat de hoofdverdachten nog vrij zijn. De advocaat van het slachtoffer spreekt dit tegen en wijst op de luxueuze levensstijl van Joseph. Het vonnis wordt op 22 augustus verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team