14 juli 2018 - 21:10 - Wereld
Kaoutar Fal wordt in België vastgehouden op verdenking van spionage. De Belgische autoriteiten verdenken haar ervan voor de Marokkaanse inlichtingendienst te werken en hebben haar visum afgenomen.
De jonge vrouw schreef in een brief aan persagentschap Belga dat ze illegaal wordt vastgehouden. Ze beschrijft zichzelf als een zakenvrouw en voorzitster van meerdere verenigingen. Haar brief werd door de rabbijn van Antwerpen, Moshe Friedman, aan Belga overhandigd.
Kaoutar Fal kreeg in oktober 2016 een visum van drie jaar. Die gebruikte ze niet. Op 15 maart van dit jaar vroeg de Belgische Staatsveiligheid aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie het visum terug te trekken omdat Fal "een gevaar vormt voor onze nationale veiligheid".
De zakenvrouw kwam op 29 mei in België aan maar werd bij aankomst op de luchthaven van Charleroi gearresteerd omdat haar visum niet meer geldig was. Ze werd voor illegale immigratie gearresteerd en bovendien van spionage voor Marokko beschuldigd.
Na een juridisch gevecht werd Kaoutar Fal op 10 juli vrijgelaten maar kreeg haar paspoort niet terug. De volgende dag werd ze opnieuw opgepakt in Brussel omdat ze illegaal in het land verbleef. In het besluit van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen staat echter dat "Kaoutar Fal en haar organisaties actief betrokken zijn bij inlichtingenoperaties ten voordele van Marokko".
Een woordvoerder van de Belgische Staatsveiligheid bevestigde de informatie en stelt dat het "belangrijk is dat ze zo snel mogelijk naar Marokko wordt teruggestuurd". De advocaat van Kaoutar Fal noemt haar arrestatie een "illegale vrijheidsberoving" en kondigt nieuwe juridische stappen aan.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko