4 april 2022 - 19:00 - Wereld
Onder de 10.912 personen die in Belgische gevangenissen worden vastgehouden, zijn er 4716 van buitenlandse origine, waaronder 872 Marokkanen. De oppositiepartij N-VA wil dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, nieuwe uitleveringsverdragen ondertekent met Noord-Afrikaanse landen om de uitzetting van buitenlandse criminelen mogelijk te maken.
Op dit moment is 43,2% van de Belgische gedetineerden van buitenlandse afkomst. Deze situatie heeft de Vlaamse oppositie in rep en roer gebracht. Uit cijfers van N-VA parlementslid Sophie De Wit blijkt dat er 872 Marokkaanse, 500 Algerijnse en 371 Nederlandse gevangenen in Belgische gevangenissen zitten. Parlementslid De Wit wijst op de overbevolking in de gevangenissen, die volgens haar leidt tot een gespannen sfeer, en dringt aan op de uitwijzing van buitenlandse gevangenen.
Lees ook: België: controverse over uitwijzing Marokkaan
Van 2019 tot 2021 heeft België 211 gevangenen uit het land gezet. Tussen 2014 en 2018 werden gemiddeld 49 gevangenen per jaar uitgewezen naar Nederland, Roemenië, Frankrijk, Polen en Bulgarije. Voor de uitzetting van een gedetineerde buiten de Europese Unie is de toestemming van het land van herkomst vereist. Op grond van de bilaterale overeenkomst tussen Marokko en België kunnen "alleen personen die wettelijk zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan drie jaar en die geen recht hebben op verblijf in België, worden teruggezonden".
Lees ook: Zware straf geëist tegen Nordin El Hajjioui in België
Daarnaast is Marokko niet verplicht akkoord te gaan met de terugkeer van veroordeelden die in België geboren zijn of daar ouders of kinderen hebben. Het is zeker een van de redenen waarom België sinds 2014 slechts drie Marokkaanse gevangenen heeft uitgewezen. Uit de meest recente cijfers blijkt echter dat 265 Marokkaanse gevangenen aan de voorwaarden voor terugkeer voldoen, net als 195 Algerijnen en 41 Tunesiërs. "Maar Algerije heeft ons laten weten dat het niet kan onderhandelen over een deal", zei Van Quickenborne.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan