Zoeken

SDX Energy start productie gas in Marokko

30 april 2024 - 22:00 - Economie

©

De Britse gasmaatschappij SDX heeft maandag de start van de productie van de gasput KSR-21 aangekondigd. De put bevindt zich in de buurt van Kenitra en SDX zegt alle nodige toestemmingen van de Marokkaanse regering te hebben verkregen.

"De put KSR-21, die in het vierde kwartaal van 2023 met succes werd geboord en getest, is aangesloten op de bestaande infrastructuur en zal met de productie beginnen zodra de binnenkort verwachte toestemmingen van de overheid zijn ontvangen," aldus SDX in een persbericht maandag. Op 9 januari jongstleden had de Britse groep al de nakende start van de productie van deze put aangekondigd, die drie maanden eerder op een diepte van ongeveer 1950 meter was geboord.

Lees ook: SDX Energy doet nieuwe gasvondst in Marokko

SDX had ook de ondertekening aangekondigd van een tweede gasprepaid-overeenkomst met Dika Morocco Africa (DMA), een dochteronderneming van de Chinese groep Citic Dicastal, voor een bedrag van 2,1 miljoen dollar voor de levering van gas aan Marokko in het eerste kwartaal van 2024. Er wordt ook onderhandeld over een langetermijn-prepaid-overeenkomst.

Op 5 oktober jongstleden meldde de Britse maatschappij dat zij van DMA een voorschot van ongeveer 2 miljoen dollar had ontvangen en dat deze middelen zouden worden gebruikt om de boorkosten van de put KSR-21 te dekken. "Er werd onderhandeld over een nieuwe voorschotbetaling met een hoger bedrag, die begin 2024 zou worden gesloten en gefinancierd," werd er toen bij vermeld.

Lees ook: SDX Energy, in moeilijkheden in Marokko, overgenomen

Deze verwachte middelen zullen worden gebruikt "om een ​​nieuw boorprogramma te financieren dat uit meerdere opeenvolgende putten bestaat". Met de start van de KSR-21 put in Sebou Central is het aantal door SDX geëxploiteerde putten in het Gharb-bekken nu vier, met inbegrip van Lalla Mimouna Sud, Gharb Centre en Moulay Bouchta Ouest. De gasmaatschappij heeft een participatie van 75% in deze concessies.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team