Zoeken

Ook cactusvijgen zijn luxeproduct geworden in Marokko

27 juni 2024 - 14:40 - Marokko

©

De prijs van cactusvijgen of hendia, een geliefde vrucht in de zomer in Marokko, is onbetaalbaar geworden voor veel Marokkanen.

De prijs van een hendia varieert dit seizoen tussen de 6 en 8 dirham, afhankelijk van de regio. In steden met veel toerisme is de prijs fors gestegen, terwijl het in kleinere, niet-toeristische gebieden, nog relatief laag is.

Lees ook: Marokko: na gevaarlijke munt nu ook zorgen om cactusvijg

De prijsverhoging geldt niet alleen voor straatverkopers die de vruchten geschild aanbieden, maar ook voor supermarkten waar de kiloprijs 240 dirham bedraagt. Deze plotse stijging zorgt voor veel vragen bij de consumenten.

Experts wijten de prijsstijging aan de aanwezigheid van schildluizen op de meeste plaatsen waar cactusvijgen worden geteeld. Dit heeft een aanzienlijke impact op de oogsten gehad. Bovendien heeft de aanhoudende droogte de productie verminderd.

Lees ook: Marokkanen dol op « hendiya » tijdens de zomer (video)

Vroeger was de hendia veel goedkoper. De prijs varieerde tussen de 20 cent en 1 dirham per stuk. In sommige regio’s als Nador werden de oogsten zelfs gratis aangeboden. In andere gebieden was het zelfs schandelijk om ze te verkopen. De afgelopen drie jaar zijn de prijzen echter continu gestegen, waardoor de vrucht voor veel mensen onbetaalbaar is geworden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team