1 maart 2021 - 13:20 - Economie
Israël staat het medisch gebruik van cannabis toe sinds het begin van de jaren 2000 en vanaf 2019 werd ook de export ervan gereguleerd. Marokko kan baat hebben bij deze aanpak, gezien het enorme potentieel van het koninkrijk.
Het medisch gebruik van cannabis is in Israël een belangrijke farmaceutische en agrarische troef geworden. Samen met de toestemming voor de export ervan, is er volgens TelQuel genoeg inspiratie te vinden voor Marokko. Via de herpublicatie van een artikel van december 2020, spoort de krant Marokko aan om voorbeeld te nemen op Israël, nu er een wetsontwerp op de regeringstafel ligt over het legaal gebruik van cannabis. Met ongeveer 50.000 hectare cannabisteelt en een eeuwenoude kennis, heeft Marokko de mogelijkheid om er een lucratieve bedrijfstak van te maken.
Dit voorstel, waarover al jaren wordt gediscussieerd en dat het land volgens het onderzoeksinstituut Prohibition Patners ongeveer 100 miljard dirham zou opleveren, heeft een concrete fase bereikt sinds Marokko in december 2020 een VN-resolutie heeft gestemd waarin wordt aanbevolen cannabis te schrappen van de lijst van giftige stoffen.
In Marokko leven tussen 90.000 en 140.000 gezinnen van de cannabisteelt. De sector is bovendien goed voor 800.000 banen. Marokko zou dus inspiratie moeten putten uit de Israëlische ervaring, om die dan aan te passen aan de eigen historische en moderne context. Daar is het, gezien de veranderende wereldmarkt, het juiste moment voor.
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden