Zoeken

Cannabistelers tussen hoop en vrees in afwachting van nieuwe wet

26 april 2021 - 12:00 - Marokko

©

In Marokko wordt cannabis van oudsher clandestien geteeld, maar er loopt op dit moment een wetgevingsprocedure om het medisch en therapeutisch gebruik ervan toe te staan.

Het initiatief wordt door sommige telers toegejuicht, maar is voor anderen een voorwerp van angst. De telers zijn verdeeld tussen de hoop op een beter leven en de vrees voor de ontmanteling van hun activiteitensector. Er staat veel op het spel voor het koninkrijk, dat door het ’United Nations Office on Drugs and Crime’ in zijn verslag voor 2020, wordt gerangschikt als eerste wereldproducent van cannabis.

Mohamed Morabet, een Marokkaanse cannabisboer in Ketama, gelooft dat de nieuwe wetgeving hem in staat zal stellen zijn productie "met opgeheven hoofd" te verkopen na decennia van semi-clandestiniteit. "Wij zullen eindelijk uit de clandestiniteit treden na in angst en chantage te hebben geleefd", zegt een andere landbouwer op een veld waar onlangs kif werd gezaaid, de voornaamste grondstof van de Ketama-regio in het noorden van Marokko.

Fadoul Azouz, een landbouwer van middelbare leeftijd, vraagt zich af of de verkoopprijzen niet zullen dalen door de wet. Hij wijst op de prijs van een kilo hasjiesj, die tot 1500 dirham (minder dan 150 euro) is gedaald als gevolg van de "geïntensiveerde strijd tegen de drugshandel". Anderzijds wijzen de officiële statistieken die door MAP openbaar zijn gemaakt, op een duidelijke stijging van de omzet van 4% nu, tot 12% na de aanneming van de wet. "Het is alsof we op borgtocht vrij zijn," zegt Mohamed Morabet, die cijfers aanhaalt van het ministerie van Justitie, geciteerd door parlementslid Mustafa Brahimi: zo’n 58.000 boeren worden door de autoriteiten gezocht.

Een andere zorg van de telers is de afbakening van het gebied waar mag worden geproduceerd. In dit verband hopen de telers in Chefchaouen en Ketama dat de legalisering beperkt zal blijven tot "historische gebieden" in de bergen. De nieuwere plantages in de naburige vlakten, op gronden die gemakkelijker te bewerken en te irrigeren zijn, moeten volgens hen worden uitgesloten. Sommigen vragen zelfs om de legalisering van "recreatieve" cannabis te overwegen. Die is nu nog verboden. "Als sommige Amerikaanse staten het gelegaliseerd hebben, waarom wij dan niet?" Vraagt Abdallah Al Jout, voorzitter van een plaatselijke vereniging die voorstander is van de hervorming van de legalisering van recreatieve cannabis.

De wet zal bepalen welke actoren op de lijst van toegestane regio’s zullen staan, de volumes die nodig zijn voor de productie van medische, farmaceutische en industriële aard en het toegestane gehalte aan THC, de belangrijkste psychoactieve molecule van cannabis, verboden sinds 1954. Ondertussen besloeg de cannabisteelt in 2019 in totaal 55.000 hectare en voorziet volgens officiële schattingen in het levensonderhoud van tussen de 80.000 en 120.000 gezinnen in de Rif.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team