18 juli 2014 - 16:51 - Economie
Casablanca is een van de duurste steden ter wereld voor expats. Dat blijkt uit de Mercer Cost of Living index 2014. Het leven in de Marokkaanse stad is duurder dan in sommige Amerikaanse steden zoals Boston of Cleveland.
De Marokkaanse metropool bezet dit jaar de 107e plaats van duurste steden ter wereld voor expats. In 2013 was Casablanca 126e. Rabat staat op de 163e plaats.
Adviesbureau Mercer deed onderzoek naar 211 steden in de wereld. Luanda in Angola komt om de eerste plaats, gevolgd door Ndjamena (Tsjaad) en Hong Kong.
Kosten van transport, huisvesting, kleding, voedsel of nog entertainment behoren tot de belangrijkste factoren waar rekening mee werd gehouden voor de index. Overheden en multinationals vertrouwen op deze informatie om salarissen en compensaties voor hun expats te berekenen.
In de regio Midden-Oosten Noord-Afrika is Tel Aviv de duurste stad voor expats. Daarna volgen Beiroet in Libanon (63), Dubai en Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (67 en 68), Algiers in Algerije (124), Jeddah in Saoedi-Arabië (175) en Tunis in Tunesië (210).
De duurste steden in Europa zijn Zürich, Genève en Bern in Zwitserland, die respectievelijk op de vijfde, zesde en achtste plaats staan.
De Cost of Living index is één van de meest uitgebreide onderzoeken in de wereld volgens Mercer, mondiale aanbieder van advies op het gebied van talent, gezondheid, pensioen en investeringen. De groep heeft meer dan 20.000 mensen in dienst in 43 landen.
Casablanca wordt regelmatig in wereldrankings opgenomen. Onlangs stond de metropool in de 2014 Global Cities Index van opkomende steden met een hoog potentieel. Ook werd Casablanca eerder door Weatherwise verkozen tot derde beste weerbestemmingen in de wereld.
Het tijdschrift Capital meldde kort geleden dat Marokko eveneens de derde beste bestemming wereldwijd is voor Fransen die naar nieuwe opportuniteiten zoeken.
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden