Zoeken

Casablanca worstelt met miljoenenschuld aan busbedrijf

26 juli 2024 - 23:50 - Marokko

©

Het Spaanse busbedrijf Alsa, dat sinds 2019 het openbaar vervoer in Casablanca verzorgt, eist een betaling van 40 miljoen euro van de gemeente.

De schuld is in de afgelopen jaren opgelopen en Alsa heeft zelfs de Spaanse ambassade in Marokko ingeschakeld om de betaling te forceren, maar tot nu toe zonder resultaat.

Lees ook: Busbedrijf Alsa onder vuur in Tanger

De gemeente Casablanca erkent de schuld en is bereid te betalen, aldus vice-burgemeester Moulay Ahmed Afilal. Hij benadrukt dat de schuld is ontstaan onder het vorige stadsbestuur en dat er bij hun aantreden in 2021 een enorm tekort werd ontdekt. "De verschuldigde bedragen werden niet volledig betaald", legt hij uit.

Hoewel Spaanse media spreken over een schuld van 55 miljoen euro, zou het nu om 40 miljoen euro gaan. "Vorig jaar hebben we meer dan 13 miljoen euro afgelost, maar het probleem is dat de schuld elke maand oploopt", zegt Afilal. Hij wijst op een gebrek aan financiële middelen om de schuld af te lossen, terwijl er tegelijkertijd grote investeringen nodig zijn voor ontwikkelingsprojecten.

Lees ook: Grootschalige vernieuwing Marokkaanse busvloot

Volgens Afilal draagt ook het lage tarief voor het openbaar vervoer bij aan het financieel probleem. "Eigenlijk zou een buskaartje 8 of 9 dirham moeten kosten, maar de stad heeft het tarief vastgesteld op 5 dirham en betaalt het verschil", legt hij uit. Hij verzekert dat er gesprekken gaande zijn en dat de gemeente tevreden is over de samenwerking met Alsa. De schuld zou het contract niet in gevaar brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team