Zoeken

Casablanca: decaan weigert prijs aan studente met keffiyeh (video)

16 juli 2024 - 09:40 - Marokko

©

In Casablanca weigerde Mohammed Talbi, decaan van de Faculteit Wetenschappen Ben M’sik, een prijs uit te reiken aan een studente die een Palestijnse keffiyeh droeg. Dit incident tijdens de diploma-uitreiking van de Technische hogeschool heeft geleid tot grote verontwaardiging in Marokko.

Mohamed Talbi aarzelde zichtbaar toen hij werd gevraagd de prijs uit te reiken aan de studente met de keffiyeh. Uiteindelijk liep hij het podium op en vroeg haar de hoofddoek af te doen. Toen zij weigerde, keerde hij terug naar zijn plaats zonder de prijs uit te reiken.

Lees ook: Ziyech viert Turkse landstitel met Palestijnse vlag

De reactie van de decaan wordt op sociale media fel bekritiseerd als laf en onverantwoordelijk. Ook politici en vakbonden uiten hun woede. Oud-minister van Justitie Mustapha Ramid stelt zelfs dat Mohamed Talbi zijn positie als decaan niet waardig is. De lokale afdeling van de Nationale Unie voor Hoger Onderwijs veroordeelt het "onverantwoordelijke gedrag" van de decaan en spreekt haar steun uit voor de studente.

Lees ook: Aziz Bekkaoui vertelt Palestijns verzet met keffiyeh-collectie

De studenten van de Technische hogeschool noemen het gedrag van Mohamed Talbi "betreurenswaardig en onacceptabel". In een verklaring stellen zij dat het "een belediging is voor de academische en menselijke waarden waarop onze onderwijsinstellingen zijn gebaseerd". Zij benadrukken dat het dragen van een keffiyeh een vorm van solidariteit met het Palestijnse volk is, een recht dat wordt beschermd door de Marokkaanse grondwet en internationale mensenrechtenverdragen. De studenten roepen op tot respect voor de vrijheid van meningsuiting en geloof van studenten, een onderzoek naar het incident en maatregelen om herhaling te voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team