23 juni 2020 - 17:30 - Wereld
Een honderdtal in Turkije gestrande Marokkanen waren zaterdag op de luchthaven van Istanboel in de hoop op een repatriëringsvlucht naar Marokko te mogen stappen.
Al3omk was ter plekke. Op de luchthaven heerste chaos. Veel mensen waren op vraag van de ambassade van Marokko naar de luchthaven gegaan maar kregen er te horen dat ze niet op de lijst stonden voor de geplande repatriëringsvluchten.
De gestrande reizigers uitten hun ontevredenheid over de selectie van de Marokkaanse autoriteiten en beschuldigen de verantwoordelijken van corruptie en vriendjespolitiek.
"We zitten hier al vier maanden vast. We hebben een paspoort en een terugticket. We slapen al drie dagen voor niets op de luchthaven.", vertelde een Marokkaanse vrouw aan het medium. Volgens haar is de situatie te wijten aan een corrupte verantwoordelijke.
Een 61-jarige Marokkaan die zich eveneens op de luchthaven bevond, vertelde moe te zijn van het wachten. "Ik ben een Marokkaan zonder waarde. Mijn vrouw heeft bijna geen medicijnen meer. Ik contacteerde de ambassade vijf keer, maar kreeg geen antwoorden. We zijn niet belangrijk voor de staat en weten niets van de criteria om te worden geselecteerd."
Volgens Ayoub Salim, Marokkaanse journalist en lid van de Raad van de Arabische gemeenschap in Istanboel, is de situatie rampzalig en wordt de "waardigheid van de Marokkaanse burgers niet gerespecteerd op de luchthaven van Istanbul".
20 uur aan een stuk rijden in Spanje: fikse boete voor Marokkaanse trucker
Handelsspanningen VS-Marokko: nieuw onderzoek naar meststoffen
Drugsrazzia in Italië: Marokkaanse connecties blootgelegd
Marokkaanse drug karkoubi richt ravage aan in Spanje
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II
Belgische voetbaltalenten kiezen massaal voor Marokko
20 uur aan een stuk rijden in Spanje: fikse boete voor Marokkaanse trucker
Drugsrazzia in Italië: Marokkaanse connecties blootgelegd
Marokkaanse drug karkoubi richt ravage aan in Spanje
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)