21 september 2023 - 12:00 - Economie
De Chinese fabrikant van elektrische autobatterijen, CNGR Advanced Material, en het investeringsfonds Al Mada, eigendom van Koning Mohammed VI, slaan de handen ineen voor de productie van batterijcomponenten voor elektrische voertuigen. Binnenkort wordt een nieuwe fabriek in Marokko geopend.
CNGR Advanced Material en Al Mada zijn van plan een industrieel complex op te zetten in Jorf Lasfar, dichtbij de faciliteiten van de OCP-groep, de grootste wereldwijde exporteur van ruwe fosfaten, fosforzuur en fosfaatmeststoffen. Het project zal een investering van 20 miljard dirham vergen.
Lees ook: Elektrische batterijen: Chinese groep bouwt mega fabriek in Marokko
In een persbericht op dinsdag gaven beide partners aan dat de industriële site naar verwachting in 2025 zal beginnen met de productie van zijn eerste elektrische batterijcomponenten. Dit betreft vooral LFP-kathodes voor nikkel-mangaan-kobalt (NMC) batterijen, en recycling-units voor batterijcomponenten. De productie zou voldoende moeten zijn om meer dan een miljoen elektrische voertuigen per jaar uit te rusten. Het merendeel is bestemd voor export.
Lees ook: Nieuwe lithiumfabriek voor batterijen in Marokko
Al Mada, een privaat investeringsfonds met een pan-Afrikaanse focus, is grotendeels in handen van Koning Mohammed VI. De koninklijke holding is actief in ongeveer dertig landen en investeert in diverse sectoren zoals distributie, bankwezen, vastgoed, mijnbouw en bouw, telecom, energie en verzekeringen.
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden