5 juni 2014 - 18:04 - Wereld
In Spanje is er ophef ontstaan over een interventie van de Marokkaanse gendarmerie op het eilandje Leila/Perejil om er 13 illegale migranten te verdrijven.
Het eiland Leila ligt op 200 meter van de Marokkaanse kust en op 6 km van de Spaanse enclave Sebta. Zowel Marokko als Spanje maken er aanspraak op.
Volgens de lokale regering van Sebta werd de operatie gezamenlijk uitgevoerd en waren dus zowel Spaanse als Marokkaanse agenten aanwezig. Ook is de interventie van Marokko volledig legaal. Volgens het zeerecht is het namelijk aan Marokko om in te grijpen "om de migranten te redden".
De illegale migranten zijn afkomstig uit Tsjaad, Gambia en Centraal-Afrika. Zij bereikten het eilandje dinsdagochtend om 6 uur aan boord van een vluchtelingenbootje.
De 13 migranten vertelden aan de media dat er voor de komst van de Marokkaanse gendarmerie, een helikopter van de Guardia Civil boven het eiland vloog. Sommigen beweren te zijn mishandeld door Marokkaanse militairen.
Spaanse verenigingen hebben heftig gereageerd op de Marokkaanse interventie op "hun eiland". In 2002 had het eilandje voor een ernstige diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje gezorgd.
In een Spaans wetsvoorstel over de regionalisering wordt het eiland Leila zelfs onder de soevereiniteit van een van de twee Spaanse enclaves in het noorden van Marokko, Sebta en Melilla, geplaatst.
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen