Zoeken

Controverse rond wielklemmen laait op in Marokko

2 augustus 2024 - 23:00 - Marokko

©

Het gebruik van wielklemmen op auto’s in Marokko blijft discussie oproepen over de redenen waarom lokale autoriteiten een deel van hun politiebevoegdheden delegeren aan particuliere bedrijven. Deze bedrijven beheren parkeerplaatsen en innen parkeergeld, maar aarzelen ook niet om voertuigen te immobiliseren.

Na een periode van relatieve rust laait de discussie weer op tijdens de zomer, een periode met veel verkeer, vooral in toeristische steden. Op sociale media verschenen video’s waarin wordt getoond hoe auto’s in verschillende steden, waaronder Casablanca, nog steeds worden vastgezet met wielklemmen.

Lees ook: Tanger: activist steelt 150 wielklemmen

Mourad, een jongeman uit Casablanca, klaagde vorige week over het vastzetten van zijn auto. Hij was op weg naar een medisch laboratorium toen hij ontdekte dat zijn auto was geïmmobiliseerd. Hij werd gedwongen om een boete van 30 dirham te betalen, wat hem hinderde en zijn plannen verstoorde. "Het apparaat voor het afdrukken van tickets werkte niet", zei hij.

Ook Abdelillah, een inwoner van Tetouan die Casablanca bezocht, vond een wielklem op zijn auto, slechts 10 minuten nadat hij had geparkeerd. Hij schakelde een gerechtsdeurwaarder in om een rapport op te maken, dat hij vervolgens aan een advocaat overhandigde om een klacht in te dienen bij de administratieve rechtbank. Het immobiliseren van zijn auto verstoorde zijn reisplannen, omdat een van zijn banden beschadigd was door de wielklem. Hij beschouwt de praktijk als "een schending van artikel 24 van de grondwet en onwettig".

Lees ook: Marokko: justitie verbiedt gebruik wielklem

Mohamed Almou, een advocaat in Rabat, bevestigt dat het plaatsen van wielklemmen onwettig is omdat het een directe inbeslagname van privévoertuigen van burgers inhoudt. Hij voegde eraan toe dat "zelfs uitspraken van sommige administratieve rechtbanken het als onwettig beschouwen, omdat het immobiliseren van auto’s en het dwingen van betalingen onder de bevoegdheid van de administratieve politie valt; dit zijn exclusieve bevoegdheden die niet kunnen worden gedelegeerd, zelfs niet aan plaatsvervangende burgemeesters."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team